Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Tuniská letoviska hlásí už na začátku května 37 °C!

6. 5. 2022 | Poslední aktualizace: 00:00 6. 5. 2022 | ms, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Jinde v Evropě se zase potýkají s jinými extrémy Tuniská letoviska hlásí už na začátku května 37 °C! Zdroj fotografie: 123rf

Známý letní cíl mnoha dovolenkářů - ostrov Djerba v Tunisku - ještě ani nezahájil letní sezonu, a teploty vzduchu zde dosáhly na tropické hodnoty. Ve čtvrtek odpoledne bylo na zdejším letišti  naměřeno skutečně extrémních 37 °C. Tropická byla i předchozí noc. Příčinou byl náhlý příliv horkého vzduchu z nedalekého afrického kontinentu, původem z pouště Sahara. Letiště leží jen několik málo kilometrů od mořského pobřeží, přesto je třeba konstatovat, že přímo u břehů moře bylo podstatně chladněji.  

Voda je totiž zatím na koupání spíše pro otužilejší jedince - její teplota v oblasti je kolem 19 °C. Horký vzduch z Afriky se tedy projevuje ve vnitrozemí, ale na pobřeží ho voda rychle ochlazuje. Čtvrteční vysoké teploty byly spíše výjimkou, vždyť ještě před několika dny se tu denní teploty pohybovaly jen lehce nad 20 °C. Z toho plyne, že pokud si někdo chce užít typického horkého letního počasí u moře, tak na začátku května je to v Tunisku přece jen ještě brzo. Už na konci května se ale horké počasí stává normálem.

V západní části Středomoří se v minulých dnech objevily i jiné extrémy počasí. Mimořádně silné bouřky hlásilo Španělsko, konkrétně zejména okolí města Valencie, kde byl zaznamenán nejdeštivější květnový den v historii. Ulice se během chvíle proměnily v řeky vody. Ve Středomoří totiž působí tlaková níže, na květnové poměry celkem nezvykle výrazná, a přináší do jihoevropských států četné deště. 

Co by za deště dali v Norsku - zde prožili rekordně suchý duben a místní řeky jsou nezvykle málo vodnaté. Na rozdíl od nás, v Norsku je déšť důležitý spíš pro výrobu elekřiny než pro zemědělce. Norové toho na polích moc nepěstují, ale vodní elektrárny spoléhající se na jinak vodnaté řeky jsou hlavním energetickým zdrojem v zemi. Evropu zkrátka v těchto dnech sužuje řada extrémů v počasí, spojených s tím, že celková povětrnostní situace je poněkud netradiční. Brzy by se naštěstí mělo tlakové pole znormalizovat. 



O víkendu vpád studeného vzduchu vyvrcholí

O víkendu vpád studeného vzduchu vyvrcholí

Na horách hrozí především v sobotu přívaly sněhu, v nižších polohách pak hlavně v neděli a v pondělí aspoň ranní mrazy. Denní teploty budou podobné nebo i nižší, než panovaly v únoru.

18. 4. 2024
Tip na víkend? Na hory za sněhem, třeba i na běžky!

Tip na víkend? Na hory za sněhem, třeba i na běžky!

Ochlazení přináší do hor po čase opět sníh. Někde ho už je víc než v únoru a v dalších dnech navíc ještě připadne - nejspíš především v noci na sobotu. O víkendu bude navíc velice chladno...

18. 4. 2024