Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Minulé léto bylo v Evropě nejteplejší od začátku měření

24. 4. 2022 | Poslední aktualizace: 00:00 24. 4. 2022 | mm, meteocentrum.cz;ČHMÚ;Copernicus
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Některé státy zaznamenaly dosud nejvyšší teploty Minulé léto bylo v Evropě nejteplejší od začátku měření Zdroj fotografie: meteocentrum.cz Zprávu přinesla agentura Copernicus, která pravidelně vyhodnocuje stav klimatu a meteorologické podmínky v Evropě. Průměrná teplota byla 1,0 °C nad normálem, což se může zdát na první pohled málo, ale musíme si uvědomit, že na tak rozsáhlém území jako je Evropa se extrémy často "pokrátí" a celkové odchylky bývají menší než např. jen za Česko.

Léto 2021 přineslo na náš kontinent i řadu extrémů. Dosud nejvyšší teplotu zaznamenalo Španělsko a Itálie. Ve druhém zmiňovaném státě bylo dokonce 48,8 °C. Vysoké teploty a sucho vedly k četným lesním požárům především v jižní Evropě. Opačným extrémem byly katastrofální povodně v Německu a v Belgii. U těchto "jednorázových" událostí obvykle nejde říct, že by byly přímo způsobeny klimatickou změnou, ale předpokládá se že změna klimatu zvyšuje jejich pravděpodobnost, respektive, že k překročení určitých extrémních hodnot bude docházet častěji. 

Možná si ale říkáte, že vám minulé léto nijak extrémní nepřišlo. Pokud jste ho strávili v Česku, tak máte pravdu, podle údajů ČHMÚ bylo devět letních sezón od roku 1961 teplejších než minulé léto, nejteplejší letní měsíce byly u nás v roce 2019. 



Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Po týdnu trvajících podprůměrných teplotách čekají Moravu a Slezsko před citelným oteplením ještě vydatné srážky a někde i přívaly sněhu.

23. 4. 2024
První polovina nového týdne bude ve znamení zimního počasí

První polovina nového týdne bude ve znamení zimního počasí

Po nejchladnějším víkendu od února i začátek nového týdne pokračuje v chladném rázu a ve znamení srážek, o víkendu by už ale mělo dorazit citelné oteplení.

22. 4. 2024