Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Tak brzy?! O Velikonocích zasáhly Španělsko tropické teploty!

18. 4. 2022 | Poslední aktualizace: 00:00 18. 4. 2022 | ms, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Na jihu země bylo v neděli naměřeno až 33 °C... Tak brzy?! O Velikonocích zasáhly Španělsko tropické teploty! Zdroj fotografie: 123rf

Léto je sice ještě daleko, ale letní počasí už teď dobylo jižní Evropu. Zejména pokud jde o Španělsko, kde se o velikonoční neděli dostaly denní teploty na mnoha místech nad tropických 30 °C, což je v polovině dubna opravdu extrémní teplo i pro tuto jihoevropskou zemi. Vůbec nejvyšší teplotu ohlásila stanice ve městě Malaga na jihu Španělska, kde teploměry ukázaly dokonce 33,1 °C. Jde o vůbec nejvyšší teplotu, která zde kdy byla v dubnu naměřena. Dosavadní dubnový rekord činil rovných 33 °C z roku 2002.

Skoro by se dalo říci, že to je ve Španělsku už teď ideální na strávení letní dovolené u moře. Ale nenechme se zmást. Jednalo se jen o dočasnou návštěvu teplé vzduchové hmoty z Afriky, těch 33 stupňů byla nejvyšší teplota v zemi, průměrně se teploty v přímořských letoviscích pohybovaly jen okolo 25 °C. A k tomu voda - ta má v oblasti nyní sotva 17 °C, což už je koupání spíš pro otužilce. Na Velikonoční pondělí se už znatelně ochladilo, zmíněná Malaga už dosáhla jen na 22 °C. Ve vnitrozemí se ještě dostávaly nad 25 °C, ale v dalších dnech se ještě ochladí.

Pro srovnání - v Itálii a Řecku se denní teploty v neděli pohybovaly okolo 15 °C, tedy vlastně jen o něco málo výše než u nás. A v Bulharsku měli dokonce pouze zhruba 10 °C. Zkrátka je vidět, že letní sezona ve středomořských letoviscích je skutečně ještě vzdálená. Pro klasické letní koupání nelze nikde v Evropě dopručit dřívější termín než je červen, a to spíše až tak zhruba v jeho polovině, kdy už je teplá také voda.  






O víkendu vpád studeného vzduchu vyvrcholí

O víkendu vpád studeného vzduchu vyvrcholí

Na horách hrozí především v sobotu přívaly sněhu, v nižších polohách pak hlavně v neděli a v pondělí aspoň ranní mrazy. Denní teploty budou podobné nebo i nižší, než panovaly v únoru.

18. 4. 2024
Tip na víkend? Na hory za sněhem, třeba i na běžky!

Tip na víkend? Na hory za sněhem, třeba i na běžky!

Ochlazení přináší do hor po čase opět sníh. Někde ho už je víc než v únoru a v dalších dnech navíc ještě připadne - nejspíš především v noci na sobotu. O víkendu bude navíc velice chladno...

18. 4. 2024