Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Neděle přinese do Česka vichřici!

29. 1. 2022 | Poslední aktualizace: 00:00 29. 1. 2022 | ms, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Nejvíce se projeví v severovýchodní polovině republiky Neděle přinese do Česka vichřici! Zdroj fotografie: 123rf

Už v průběhu soboty večer začne v Česku výrazně zesilovat vítr, ještě více pak v noci na neděli a následně nás čeká velmi větrná neděle. Vítr by měl zejména ve vyšších polohách přesahovat v nárazech rychlosti i přes 100 kilometrů v hodině, což jen už silná nebo dokonce mohutná vichřice. Na horách může být zaznamenána dokonce i síla orgánu. Nejsilnější vítr očekáváme kolem poledne, v průběhu nedělního odpoledne už bude zvolna slábnout, výrazně zeslábne až večer. 

Podle větrných map nás čekají obligátně největrnější hory, ale v určité oblasti může být vítr hodně silný i v nižších polohách - to se týká především východní části Polabí. Z níže položených oblastí budou úplně nejvíc ohroženy lokality v Pardubickém kraji. Dále pak celá oblast Českomoravské vrchoviny a trochu neobvykle i Jihomoravský kraj. Naopak relativně nejslabší vítr nás čeká na jihozápadě Čech, hlavně v Plzeňském kraji. 

Pozitivní je, že silný vítr bude doprovázen spíše menší oblačností a téměř by se neměly vyskytovat srážky. A s ohledem na vyšší nedělní teploty až kolem +6 °C by tyto případné srážky byly dešťové. Výskyt sněhových jazyků tak obecně nehrozí, je možný jen v horách, ale to se bavíme o polohách až nad 800 metrů nad mořem. Srážky jsou pravděpodobnější v noci na neděli (ale to bude také teplo, takže v nižších polohách déšť), kdežto v průběhu nedělního dne budou už skutečně výjimečné. 



Skandinávie i nadále prožívá neobvykle chladné počasí

Skandinávie i nadále prožívá neobvykle chladné počasí

Po začátku dubna, kdy na řadě míst Skandinávie naměřili meteorologové rekordně nízká minima, i druhá půlka měsíce má být podprůměrné studená.

19. 4. 2024
O víkendu vpád studeného vzduchu vyvrcholí

O víkendu vpád studeného vzduchu vyvrcholí

Na horách hrozí především v sobotu přívaly sněhu, v nižších polohách pak hlavně v neděli a v pondělí aspoň ranní mrazy. Denní teploty budou podobné nebo i nižší, než panovaly v únoru.

18. 4. 2024