Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Na horách v Kalifornii leží pět metrů sněhu!

30. 12. 2021 | Poslední aktualizace: 00:00 30. 12. 2021 | ms, meteocnetrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Jedná se o prosincový rekord Na horách v Kalifornii leží pět metrů sněhu! Zdroj fotografie: 123rf

V našich podmínkách těžko představitelná sněhová pokrývka je hlášena z pohoří Sierra Nevada v americkém státě Kalifornie. Velmi intenzivně zde sněží prakticky po celý prosinec a do čtvrtečního rána zde za tento měsíc spadlo celkem 538 cm sněhu! Překonán tak byl dosavadní prosincový rekord s tím, že jde současně o třetí největší měsíční úhrn sněhu v historii zdejšího měření, které probíhá asi 50 let. Absolutním rekord za tu dobu nastal v lednu 2017, kdy zde nasněžilo 604 cm. 

Celková aktuálníá výška sněhu je o něco nižší, než činí celoměsíční úhrn sněhu, protože pokrývka trochu slehává svou vahou. Takže výška sněhu se pohybuje okolo pěti metrů. Což je však také extrémní množství, jen si to představme. Jednopatrové domy by prakticky celé zapadly. I přes problémy, které jsou se sněhovou pokrývkou spojeny, jde ale pro zdejší region o požehnání. Kalifornie totiž letos v létě trpěla mimořádným suchem, nejsilnějším ve svých dějinách. Sníh dává naději, že se při jeho jarním tání doplní podzemní vody a vůbec stavy v řekách. Ty jsou nyní hluboko pod průměrem, nádrže nejsou plné často ani z poloviny.

Je ovšem zajímavé, že enormní množství sněhu se týká americké části Skalistých hor, ale v Americe jsou i ne tak vzdálené oblasti, která mají přesně opačnou situace. Na Aljašce je letošní prosinec naopak vlice teplý a padl zde dokonce i teplotní rekord pro tento měsíc, když naměřili až 19,4 °C. Stalo se to před pár dny, 26. prosince na ostrově Kodiak. Aby se o Vánocích v této oblasti teploty dostávaly skoro na dvacet stupňů, to je také mimořádně unikátní.



Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Po týdnu trvajících podprůměrných teplotách čekají Moravu a Slezsko před citelným oteplením ještě vydatné srážky a někde i přívaly sněhu.

23. 4. 2024
První polovina nového týdne bude ve znamení zimního počasí

První polovina nového týdne bude ve znamení zimního počasí

Po nejchladnějším víkendu od února i začátek nového týdne pokračuje v chladném rázu a ve znamení srážek, o víkendu by už ale mělo dorazit citelné oteplení.

22. 4. 2024