Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

V Americe řádila tornáda, desítky lidí usmrtila

11. 12. 2021 | Poslední aktualizace: 00:00 11. 12. 2021 | ms, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Tornáda byla silnější než to, jaké letos zažil jih Moravy V Americe řádila tornáda, desítky lidí usmrtila Zdroj fotografie: 123rf

Tragický páteční večer zaznamenalo několik států ve střední části USA. Pět amerických států ohládilo více než dvacet od sebe oddělených tornád! Vůbec nejničivější byla tornáda ve státě Kentucky, ale dalšími zasaženými státy byly i Arkansas, Oklahoma, Tennessee či Missouri. Nejsilnější tornádo dosáhlo na nejvyšší 5. stupeň klasifikace a doslova smetlo město Mayfield se zhruba 10 tisíci obyvateli. Jen zde si vyžádalo několik desítek obětí. Odhaduje se zatím, že v tornádovém večeru a noci přišla o život asi stovka lidí!

Tornáda přinesla celou řadu unikátností. Některá byla tak blízko u sebe, že se objevila videa, kde bylo možné vidět dvě postupující tornáda na jednom záběru. Další zajímavostí bylo to, že jedno z tornád prošlo trasu o délce více než 300 km, což je větší vzdálenost než z Prahy do Ostravy. Pro zajímavost, české tornádo, které se na konci června objevilo na jihu Moravy, dosáhlo na předposlední 4. stupeň na tornádové stupnici. Délka jeho trasy byla asi 30 km, tedy šlo o desetinu toho, co zažili v Americe.

Je tedy vidět, že americká tornáda byla mnohem silnější. Příčinou byl ostrý teplotní kontrast, kdy došlo ke sražení teplé a studené vzduchové hmoty. V Americe jsou k tomu výhodné podmínky, protože mezi Arktidou a Karibikem nejsou žádné hory, které by bránily proniknutí studeného vzduchu od severu k jihu. Silné vpády studeného vzduchu se pak sráží s teplým vzduchem postupujícím naopak od jihu a v této situaci vznikají větrné víry - tornáda. Ta nejsilnější bývají spíše na jaře, zatímco v prosinci je taková událost spíše vzácností. Nicméně nyní nastala a její následky jsou bohužel tragické...



Příští týden se navrátí letní teploty

Příští týden se navrátí letní teploty

Po poměrně dlouhé studené verzi dubna se situace od víkendu začne výrazně měnit. Zatímco ve čtvrtek očekáváme teplotní maxima kolem 9 °C s krupkovitými přeháňkami a sněžením zpočátku i v nižších polohách, v neděli bude už přes 20 °C. A příští týden se teploty budou dostávat i přes 25 °C.

24. 4. 2024
Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Po týdnu trvajících podprůměrných teplotách čekají Moravu a Slezsko před citelným oteplením ještě vydatné srážky a někde i přívaly sněhu.

23. 4. 2024