Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Západ Kanady zasáhly po extrémních vedrech povodně

15. 11. 2021 | Poslední aktualizace: 00:00 15. 11. 2021 | mm, meteocentrum.cz;Guardian
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Region se stal letos dějištěm už několika přírodních extrémů Západ Kanady zasáhly po extrémních vedrech povodně Zdroj fotografie: 123rf

Možná si ještě vzpomínáte na překvapivou zprávu o skoro padesátistupňovém vedru, které bylo letos v létě hlášené z jedné meteostanice v západní části Kanady. Horko nebylo jediným problémem, v oblasti zuřily i lesní požáry, které si vynutily evakuace množství lidí a zničily dvě osady, jednou z nich bylo právě místo, kde byl naměřen historický rekord 49,6 °C.

Uplynulo pár měsíců a živly pustoší tento region znovu. Tentokrát nejde o oheň a vedro, ale o intenzivní deště. Kromě rozvodněných řek představují riziko i bahnotoky a sesuvy půdy. Podle místních údajů napršelo lokálně od soboty přes 220 mm srážek, další stanice hlásí kolem 180 mm.

V důsledku záplav musela být řada lidí evakuována, nasazeny byly i vrtulníky. Své domovy museli opustit i obyvatelé města Meritt, které zažilo evakuaci už v létě kvůli hrozícím požárům. Podle vědců byla letní vedra pravděpodobně zhoršená klimatickou změnou, zda se to dá tvrdit i o současných povodních není jisté. Obecně se ale předpokládá, že s rostoucí teplotou budou intenzivní srážky častější.



Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Po týdnu trvajících podprůměrných teplotách čekají Moravu a Slezsko před citelným oteplením ještě vydatné srážky a někde i přívaly sněhu.

23. 4. 2024
První polovina nového týdne bude ve znamení zimního počasí

První polovina nového týdne bude ve znamení zimního počasí

Po nejchladnějším víkendu od února i začátek nového týdne pokračuje v chladném rázu a ve znamení srážek, o víkendu by už ale mělo dorazit citelné oteplení.

22. 4. 2024