Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Ranní mráz dnes poprvé na většině republiky!

10. 10. 2021 | Poslední aktualizace: 00:00 10. 10. 2021 | ms, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Teploty na tradičních mrazových lokalitách klesly i pod -8 °C Ranní mráz dnes poprvé na většině republiky! Zdroj fotografie: 123rf

Podzimní ochlazování poprvé přineslo pokles teploty pod bod mrazu na nadpoloviční většině území Česka. Mráz se objevil i ve většině krajských měst. Zhruba -1 °C jsme měli i v Praze (v okrajových částech města), v Plzni na Bolevci měli dokonce -3 °C. Mráz hlásí i Karlovy Vary, Ústí nad Labem, České Budějovice, Liberec, Pardubice, Hradec Králové, Ostrava, Zlín a Jihlava. Nad bodem mrazu se z krajských měst teploty udržely jen v Olomouci a Brně. Teploty se ale vesměs všude pohybovaly okolo nuly a často se v rámci jednoho města dostaly pod nulu či nad nulu jen na části území. Minima byla zaznamenána okolo 7. hodiny ranní.

Relativně nejteplejší noc zaznamenaly některé stanice v Podkrkonoší, kde se minima udržela okolo +4 °C. Naopak nejmrazivější ráno bylo hlášeno tradičně ze Šumavy a Jizerských hor, kde se ranní teploty dostaly i pod -8 °C (Kvilda, Jizerka). Podobný mráz tentokrát naměřila i stanice Jelení na Karlovarsku, ležící v Krušných horách na hranicích s Německem. Obecně bylo v Čechách o něco chladněji než na Moravě. 

Podobně studené by mělo být i pondělní ráno, ale spíš bude ranní minima o něco málo vyšší. V dalších dnech nás díky větší oblačnosti čekají méně studené noci. Celkově se však už podzim dostává do své poloviny a ranní mrazy budou jevem stále častějším, mohou znovu nastat už ve druhé půlce příštího týdne. 



Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Po týdnu trvajících podprůměrných teplotách čekají Moravu a Slezsko před citelným oteplením ještě vydatné srážky a někde i přívaly sněhu.

23. 4. 2024
První polovina nového týdne bude ve znamení zimního počasí

První polovina nového týdne bude ve znamení zimního počasí

Po nejchladnějším víkendu od února i začátek nového týdne pokračuje v chladném rázu a ve znamení srážek, o víkendu by už ale mělo dorazit citelné oteplení.

22. 4. 2024