Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Austrálii zasáhlo tornádo podobné tomu z jižní Moravy!

30. 9. 2021 | Poslední aktualizace: 00:00 30. 9. 2021 | ms, meteocentrum,cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Ničivá bouře ale naštěstí nikoho neusmrtila Austrálii zasáhlo tornádo podobné tomu z jižní Moravy! Zdroj fotografie: 123rf

 Na tři měsíce starou katastrofu, kdy se jižní Moravou prohnalo tornádo extrémní síly doslova srovnalo se zemí několik vesnic, si určitě všichni pamatujeme. Obrázky, které obletěly nejen naší republiku, ale i evropská média, byly dechberoucí. A tornádo velmi podobné síly zažili ve čtvrtek odpoledne v Austrálii, ve státě Nový Jižní Wales, a to konkrétně u města Bathurst. Snímky ukazující spoušť po tornádu dávají tušit že šlo o velmi podobně silné tornádo. Délka území, přes které prošlo, je prakticky totožná jako u hodonínského tornáda, tedy necelých 30 kilometrů. 

Tornádo srovnávalo domy se zemí a dokázalo i vytrhávat stromy s kořenů a přemísťovat je. Podle některých obrázků a svědectví se zdá, že tornádo dosahovalo lokálně ještě větší síly než to hodonínské. Při tornádu není možné měřit rychlost větru, takže se jeho síla určuje a kategorizuje podle škod, které napáchá na krajině. A ty byly opravdu značné.

Tornáda v Austrálii jsou přece jen častějším jevem než u nás v Česku. To aktuální nepřišlo z čista jasné, ale z velmi rozsáhlého bouřkového systému, který oblastí procházel. Austrálie je poměrně řídce osídlená, takže pokud se takový jev vyksytne, je poměrně velká šance, že se vyhedny obydlenému území, a pak se o něm skoro neví a nemluví. 



Skandinávie i nadále prožívá neobvykle chladné počasí

Skandinávie i nadále prožívá neobvykle chladné počasí

Po začátku dubna, kdy na řadě míst Skandinávie naměřili meteorologové rekordně nízká minima, i druhá půlka měsíce má být podprůměrné studená.

19. 4. 2024
O víkendu vpád studeného vzduchu vyvrcholí

O víkendu vpád studeného vzduchu vyvrcholí

Na horách hrozí především v sobotu přívaly sněhu, v nižších polohách pak hlavně v neděli a v pondělí aspoň ranní mrazy. Denní teploty budou podobné nebo i nižší, než panovaly v únoru.

18. 4. 2024