Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Letošní rok je zatím hodně mokrý

12. 9. 2021 | Poslední aktualizace: 00:00 12. 9. 2021 | ms, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Téměř jistě bude i jako celek srážkově nadprůměrný. Letošní rok je zatím hodně mokrý Zdroj fotografie: 123rf.com

Od začátku roku do konce srpna spadlo v Česku 552 mm srážek, zatímco dlouhodobý normál činí jen 486 mm. Z těchto osmi měsíců jich pět srážkově překročilo průměr, jeden měsíc byl zcela přesně na úrovni normálu (únor) a dva měsíce (březen a duben) byly pod normálem. Lze tedy také říci, že od května do srpna byly nad normálem všechny čtyři toto měsíce, tedy všechny měsíce nejteplejší části roku a hlavního vegetačního období přinesly více srážek než je průměr. Dva prázdninové měsíce byly nejdeštivější od roku 2010.

Dá se říci, že poměrně deštivé období panuje prakticky od loňského května 2020. Od té doby se postupně vyrovnává srážkový deficit vzniklý v několika předchozích realtivně suchých ale především velmi teplých letech. Vyšší úhrny srážek jsou především v letním období spojeny i s nižšími teplotami, což přiznivě působí ve směru doplňování vody v krajině. Záchrana přišla na poslední chvíli, protože v dubnu 2020 už byla situace se vláhou v půdě, řekách a hlavně podzemních vodách dosti kritická. 

A aktuální situace a další vývoj? Začátek září byl velmi suchý, v první třetině nepršelo prakticky vůbec a až nyní se objevují aspoň místní srážky, ale slabší. Předpověď srážek na další týden ukazuje na pokračování suššího počasí a tedy to vypadá, že září skončí jako měsíc srážkově spíš podprůměrný. Ale i kdyby do konce září ani nekáplo, tak díky již nasbíranému množství vody se letošní rok zatím udrží jak srážkově nadprůměrný. 



Příští týden se navrátí letní teploty

Příští týden se navrátí letní teploty

Po poměrně dlouhé studené verzi dubna se situace od víkendu začne výrazně měnit. Zatímco ve čtvrtek očekáváme teplotní maxima kolem 9 °C s krupkovitými přeháňkami a sněžením zpočátku i v nižších polohách, v neděli bude už přes 20 °C. A příští týden se teploty budou dostávat i přes 25 °C.

24. 4. 2024
Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Po týdnu trvajících podprůměrných teplotách čekají Moravu a Slezsko před citelným oteplením ještě vydatné srážky a někde i přívaly sněhu.

23. 4. 2024