Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Víkend přináší bouřky, silné moc nejsou

11. 9. 2021 | Poslední aktualizace: 00:00 11. 9. 2021 | ms, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
V pátek byly nejsilnější na Karlovarsku Víkend přináší bouřky, silné moc nejsou Zdroj fotografie: 123rf Září už výskytu bouřek moc nepřeje, ale v těchto dnech se nám tento pozůstatek léta znovu objevuje. V pátek byla na bouřky vydána i výstraha, nakonec byly nebezpečné jen velmi lokálně, z hlediska úhrnů srážek vlastně dosáhla významné síly pouze jedna u Karlových Varů. Na zdejší stanici Olšová Vrata (která se nachází u letiště v kopcích nad městem) spadlo 32 mm srážek převážně kolem 19. hodiny večerní. V centru města už pršelo mnohem méně. Přes 20 mm napršelo pak už jen v jihočeském Husinci. Celkově páteční přeháňky zasáhly jen malou část území.

Další bouřkové přeháňky, ale ještě slabší než v pátek, se dle modelů mají objevovat v obou víkendových dnech, tentokrát už spíše ve východní polovině Čech a v neděli asi i na Moravě. S ohledem na teploty jen maximálně do 25 °C nečekáme už nebezpečnou intenzitu, kromě nižších teplot hraje roli i faktor, že v září je už slabý sluneční svit, který pomáhá generovat bouřky tím, že významně ohřívá zem. Na víkend proto už neplatí výstraha. 

Pravděpodobně jde o poslední bouřkovou epizodu tohoto roku, sezona definitivně končí. Možná menší šance je ještě v polovině příštího týdne, ale spíše už nenastanou. Další letní bouřky tak přijdou nejspíše až příští rok v dubnu. V zimním období se objevují bouřky pouze na výrazných studených frontách spojených se silným větrem a změnou teplot, ale to jsou už spíše ojedinělé bouřkové výboje a nejsou doprovázeny intenzivním deštěm.



Příští týden se navrátí letní teploty

Příští týden se navrátí letní teploty

Po poměrně dlouhé studené verzi dubna se situace od víkendu začne výrazně měnit. Zatímco ve čtvrtek očekáváme teplotní maxima kolem 9 °C s krupkovitými přeháňkami a sněžením zpočátku i v nižších polohách, v neděli bude už přes 20 °C. A příští týden se teploty budou dostávat i přes 25 °C.

24. 4. 2024
Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Po týdnu trvajících podprůměrných teplotách čekají Moravu a Slezsko před citelným oteplením ještě vydatné srážky a někde i přívaly sněhu.

23. 4. 2024