Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

New York zaznamenal nejsilnější déšť v historii měření

4. 9. 2021 | Poslední aktualizace: 00:00 4. 9. 2021 | mm, meteocentrum.cz;phys.org
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Extrémní srážky přinesly pozůstatky hurikánu Ida New York zaznamenal nejsilnější déšť v historii měření Zdroj fotografie: 123rf

O bouři Ida, která zasáhla jih Spojenách států jako hurikán 4. kategorie jsme vás už informovali v pondělním článku. Velmi silným větrem při pobřeží Luisiany ale řádění tohoto živlu neskončilo. 

Při postupu přes vnitrozemí USA sice vítr podle očekávání slábl, ale extrémní srážky se dostaly až na východní pobřeží, do okolí New Yorku. Právě největší americké město zaznamenalo v souvislosti s těmito "pozůstatky" bouře Ida nejprudší déšť od zahájení měření. Během jedné hodiny zde napršelo 80 mm srážek, tedy asi tolik, co v Česku naprší v létě za jeden měsíc.

V reakci na tyto mimořádné srážky vydala americká meteorologická služba výstrahu na bleskové povodně, vůbec poprvé pro samotný New York. Prudké lijáky a tornáda zasáhly i další státy USA. Podle klimatologů mohou být podobně vydatné deště v budoucnu častější kvůli tomu, že teplejší vzduch udrží více vodní páry, která při kondenaci vypadává jako srážky z oblaků.



Skandinávie i nadále prožívá neobvykle chladné počasí

Skandinávie i nadále prožívá neobvykle chladné počasí

Po začátku dubna, kdy na řadě míst Skandinávie naměřili meteorologové rekordně nízká minima, i druhá půlka měsíce má být podprůměrné studená.

19. 4. 2024
O víkendu vpád studeného vzduchu vyvrcholí

O víkendu vpád studeného vzduchu vyvrcholí

Na horách hrozí především v sobotu přívaly sněhu, v nižších polohách pak hlavně v neděli a v pondělí aspoň ranní mrazy. Denní teploty budou podobné nebo i nižší, než panovaly v únoru.

18. 4. 2024