Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Na jih Evropy přišla extrémní vedra

10. 8. 2021 | Poslední aktualizace: 00:00 10. 8. 2021 | ms, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Teploty překračují 40 °C a místy i dost výrazně Na jih Evropy přišla extrémní vedra Zdroj fotografie: 123rf

Ve východní části italského ostrova Sicílie byly v úterý zaznamenány teploty překračující 43 °C. Obecně horká byla celá Itálie, do jižní části byly předpovídány možné teploty až 48 °C, to se však nakonec nenaplnilo. I když co není, může ještě být protože i ve středu čekáme teploty podobné. V oblasti panují výstrahy před vysokými teplotami.

Jen nepatrně nižší maxima jsou hlášena z Řecka. Čtyřicítky jsou překonávány také na Maltě, v Albánie, Makedonii nebo Bulharsku. Pro Balkán a Řecko ale nejde o nejvyšší teploty roku, protože zde už v minulém týdnu naměřili až 47 °C! Momentální vlna veder je extrémní hlavně ve středním Středomoří, tedy nejvíc v jižní části Itálie. Ale také v nepříliš vzdáleném Tunisku, což je sice už Afrika, ale současně pobřeží Středozemního moře a častý dovolenkový cíl (i když ne letos). A zde teploty v úterý dosáhly až na 49 °C!

V nejbližších dnech se extrémní vlna veder přesune spíše do západní části Středomoří, tedy nejvíc do Španělska. Zde by se teploty mohou také dostávat až k 45 °C, ale Španělsko je trochu víc zvyklé na velká vedra, než Itálie. Vysoké teploty budou pokračovat na severu Afriky. Extrémní vedra těchto dní se v jižní Evropě jako obvykle týká hlavně vnitrozemí, přímo u moře jsou teploty logicky mírnější, i když také vysoké. Turisté mířící do letních letovisek by si tak v těchto dnech měli dát pozor hlavně na výlety dál od moře, kde může být horko opravdu až nebezpečné.



O víkendu vpád studeného vzduchu vyvrcholí

O víkendu vpád studeného vzduchu vyvrcholí

Na horách hrozí především v sobotu přívaly sněhu, v nižších polohách pak hlavně v neděli a v pondělí aspoň ranní mrazy. Denní teploty budou podobné nebo i nižší, než panovaly v únoru.

18. 4. 2024
Tip na víkend? Na hory za sněhem, třeba i na běžky!

Tip na víkend? Na hory za sněhem, třeba i na běžky!

Ochlazení přináší do hor po čase opět sníh. Někde ho už je víc než v únoru a v dalších dnech navíc ještě připadne - nejspíš především v noci na sobotu. O víkendu bude navíc velice chladno...

18. 4. 2024