Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Na Moravě napršelo až 70 mm, zvedají se hladiny řek

5. 8. 2021 | Poslední aktualizace: 00:00 5. 8. 2021 | mm, meteocentrum.cz;ČHMÚ
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Stupně povodňové aktivity pozorujeme hlavně v okolí Beskyd Na Moravě napršelo až 70 mm, zvedají se hladiny řek Zdroj fotografie: 123rf

Počasí v Česku dnes ovlivňovala tlaková níže, která se přes Slovensko přesunovala dál nad Polsko. Tato situace k nám přinesla četné srážky, které byly hlavně v části Moravy a Slezska značně vydatné. 

Nejvíce vody spadlo v pásu přibližně od Mikulova přes Kroměříž k Ostravě. V tomto pruhu spadlo většinou 30 - 70 mm srážek, nejvíce vody spadlo v Holešově (70 mm), přes 65 mm bylo zaznamenáno i na několika dalších stanicích, například v Kroměříži nebo v Bystřici pod Hostýnem. Úhrny nad 40 mm byly naměřeny i na některých stanicích na Jesenicku a v Novohradských horách. 

Na vydatný déšť zareagovaly řeky na Moravě a ve Slezsku vzestupem hladiny, na několika místech byl dosaženy 1. nebo 2. stupeň povodňové aktivity. Druhý stupeň byl ve čtvrtek večer dosažen na Stružce v Rychvaldu a na Stonávce v Hradišti. Na několika dalších místech na východě Moravy a Slezska byla zaznamenán první stupeň. 



Skandinávie i nadále prožívá neobvykle chladné počasí

Skandinávie i nadále prožívá neobvykle chladné počasí

Po začátku dubna, kdy na řadě míst Skandinávie naměřili meteorologové rekordně nízká minima, i druhá půlka měsíce má být podprůměrné studená.

19. 4. 2024
O víkendu vpád studeného vzduchu vyvrcholí

O víkendu vpád studeného vzduchu vyvrcholí

Na horách hrozí především v sobotu přívaly sněhu, v nižších polohách pak hlavně v neděli a v pondělí aspoň ranní mrazy. Denní teploty budou podobné nebo i nižší, než panovaly v únoru.

18. 4. 2024