Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Historický rekord v Grónsku, bylo zde skoro 20 °C

31. 7. 2021 | Poslední aktualizace: 00:00 31. 7. 2021 | ms, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Současně v jednu chvíli tála více než polovina zdejšího obřího ledovce. Historický rekord v Grónsku, bylo zde skoro 20 °C Zdroj fotografie: 123rf

V tomto týdnu byl v Grónsku zaznamenán absolutní teplotní rekord, tedy nejvyšší teplota, jaká byla kdy zaznamenána. Šlo přesně o 19,8 °C naměřených ve středu. Teplo se týkalo téměř celého ostrova a v jeden moment byla teplota nad bodem mrazu na více než 56 % území. To je zde velmi výjimečná situace a šlo o pátou nejvyšší hodnotu v historii - větší území tálo v jednu chvíli jen v letech 2002, 2005, 2012 a 2019. Vůbec nejsilnější bylo tání v létě 2012, kdy v jeden okamžik tálo dokonce skoro 90 % území.

Jedna několik dní trvající teplá vlna, kterou Grónsko nyní prožívá, samozřejmě mnoho neznamená a vlastně ani samotné překonání absolutního rekordu není žádný problém. Mnohem důležitější je, že klima se v Grónsku rychle otepluje dlouhodobě, že tání v posledních letech výrazně převyšuje to, kolik ledu se vytvoří během zimy. A tak se grónský ledovec postupně na okrajových částech ostrova změnšuje. Odtátá voda pak končí ve světovém oceánu a přispívá významným dílem k jeho postupnému zvyšování, které se už více než sto let odehrává. 

Jisté je, že za našich životů se nestane, že by Grónsko odtálo celé a led zcela zmizel. Ale stále se zvětšuje obnažená oblast, kde místo ledu zůstávají holé skály a postupně se zde bude uchycovat vegetace, ale ostrov bude také stále více vhodný k obývání lidmi a těžbě surovin. Grónsko tak čelí a zejména bude čelit stále více tlaku na to, aby se sem stěhovalo více lidí a aby se tato zatím docela nehostinná země více a více osídlovala. Naopak voda z odtávajícího ledovce bude stále více působit problémy v přímořských nížiných oblastech v jiných částech světa. 



O víkendu vpád studeného vzduchu vyvrcholí

O víkendu vpád studeného vzduchu vyvrcholí

Na horách hrozí především v sobotu přívaly sněhu, v nižších polohách pak hlavně v neděli a v pondělí aspoň ranní mrazy. Denní teploty budou podobné nebo i nižší, než panovaly v únoru.

18. 4. 2024
Tip na víkend? Na hory za sněhem, třeba i na běžky!

Tip na víkend? Na hory za sněhem, třeba i na běžky!

Ochlazení přináší do hor po čase opět sníh. Někde ho už je víc než v únoru a v dalších dnech navíc ještě připadne - nejspíš především v noci na sobotu. O víkendu bude navíc velice chladno...

18. 4. 2024