Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Jihovýchod Evropy zasáhla extrémní vedra!

29. 7. 2021 | Poslední aktualizace: 00:00 29. 7. 2021 | ms, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Vysoké teploty ale nyní trápí i Ameriku Jihovýchod Evropy zasáhla extrémní vedra! Zdroj fotografie: 123rf

Velmi horká vzduchová hmota původem ze saharské Afriky přináší v těchto dnech velice vysoké teploty na Balkán a obecně do jihovýchodní Evropy. Teploty tam v těchto dnech překračují i 40 °C a v tomto duchu se budou udržovat nejména do konce týdne, možná ale i déle a dokonce je možné, že nejvyšší teploty jsou teprve před námi. Čtyřicítky jsou hlášeny z Řecka, Turecka, Makedonie, Bosny, Černé Hory a Albánie. V severní Makedonii naměřili ve čtvrtek dokonce už 43 °C. Velice vysoké jsou teploty i v okolních zemích jako je Bulharsko či Chorvatsko.

Dá se říci, že nejvyšší teploty jsou hlášeny z vnitrozemských částí těchto zemí, tedy nikoliv v hojně navštěvovaných přímořských letoviscích. Zde funguje ochlazující efekt moře, které má teplotu maximálně 27 °C a působí tedy i na nižší teploty vzduchu v jeho bezprostředním okolí. Dále platí, že tyto země jsou na vedra více navyklá než třeba naše republika. Přesto je tato vlna veder poměrně výjimečná a to zejména tím, že bude trvat v souhrnu více než týden. Kdo se chystá třeba do Řecka, Turecka, na Kypr, Krétu nebo i do Bulharska v nejbližších dnech, určitě je zažije. 

Vysoké teploty nyní panují i v úplně jiné části světa, a to na západě Kanady a severozápadě USA. Tam už byla mimořádná vedra zaznamenána v červnu a nyní se tedy vrátila. Teploty jsou i o 15 °C nad normálem. Což v těchto relativně chladnějších oblastech znamená maxima až do 38 °C. Je vidět, že na konci července obecně léto vrcholí na větší části severní polokoule. U nás v Česku to letos tak úplně znát přece jen není. 



O víkendu vpád studeného vzduchu vyvrcholí

O víkendu vpád studeného vzduchu vyvrcholí

Na horách hrozí především v sobotu přívaly sněhu, v nižších polohách pak hlavně v neděli a v pondělí aspoň ranní mrazy. Denní teploty budou podobné nebo i nižší, než panovaly v únoru.

18. 4. 2024
Tip na víkend? Na hory za sněhem, třeba i na běžky!

Tip na víkend? Na hory za sněhem, třeba i na běžky!

Ochlazení přináší do hor po čase opět sníh. Někde ho už je víc než v únoru a v dalších dnech navíc ještě připadne - nejspíš především v noci na sobotu. O víkendu bude navíc velice chladno...

18. 4. 2024