Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Bouřky zasáhly jih a východ území, spadlo i přes 40 mm

26. 7. 2021 | Poslední aktualizace: 00:00 26. 7. 2021 | mm, meteocentrum.cz;ČHMÚ
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Na několika místech se objevily velmi intenzivní srážky. Bouřky zasáhly jih a východ území, spadlo i přes 40 mm Zdroj fotografie: 123rf

Po přechodném úbytku srážek během dopoledne dorazila v neděli odpoledne a večer do Česka další vlna bouřek. První bouřky se vytvořily na západě Čech už po poledni, ale jednalo se spíš o lokální záležitost. 

Rozsáhlejší bouřkový systém dorazil z Rakouska do jižních Čech kolem 18 h. Bouřky na čele tohoto systému se postupně uspořádaly do oblouku a postupovaly dál na východ a na sever, kde zasáhly Vysočinu, velkou část Moravy a okrajově i východní Čechy. Při postupu do Slezska už bouřky částečně slábly. Přechod bouřkové linie se projevoval intenzivními srážkami a silnými nárazy větru, v Brně-Tuřanech byl zaznamenám náraz 25 m/s (90 km/h).

O prudkosti bouřek svědčí hodinové úhrny srážek, které na několika místech přesáhly 40 mm. Na šumavské stanici Jelení-Nová Pec spadlo za hodinu dokonce 54 mm. V Brně-Žabovřeskách napršelo 43 mm během půl hodiny. Naštěstí se díky rychlému postupu bouřek takto intenzivní srážky neudržely na jednom místě několik hodin. 



O víkendu vpád studeného vzduchu vyvrcholí

O víkendu vpád studeného vzduchu vyvrcholí

Na horách hrozí především v sobotu přívaly sněhu, v nižších polohách pak hlavně v neděli a v pondělí aspoň ranní mrazy. Denní teploty budou podobné nebo i nižší, než panovaly v únoru.

18. 4. 2024
Tip na víkend? Na hory za sněhem, třeba i na běžky!

Tip na víkend? Na hory za sněhem, třeba i na běžky!

Ochlazení přináší do hor po čase opět sníh. Někde ho už je víc než v únoru a v dalších dnech navíc ještě připadne - nejspíš především v noci na sobotu. O víkendu bude navíc velice chladno...

18. 4. 2024