Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Červen byl na pevninách nejteplejší v dějinách!

23. 7. 2021 | Poslední aktualizace: 00:00 23. 7. 2021 | ms, meteocnetrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Klimatický report americké NOAA přinesl poněkud překvapivou informaci Červen byl na pevninách nejteplejší v dějinách! Zdroj fotografie: 123rf.com

Poté, co byly jarní měsíce letošního roku celosvětově poměrně chladné, ukázala poslední zpráva americké NOAA, že šlo jen o dočasnou záležitost. Červen se stal na pevninách vůbec nejteplejším červnem od začátku měření! Překonal tak dosud rekordní červen 2019, odchylka od průměru činila +1,42 °C (rekord z roku 2019 činil 1,34 °C). Pokud bychom spočítali teplotu za pevniny i oceány dohromady, už by se letošní červen umístil až na pátém místě. Současně platí, že severní polokoule měla výrazně vyšší odchylku od normálu než jižní.

Na celkové teplotě se podílely zejména vysoké teploty v severní Americe, kde do statistiky promluvila extrémní vedra v Kanadě na konci měsíce. Vysoké byly ale i teploty v Evropě, zejména té severovýchodní (Rusko, Finsko) a také na řadě míst v Asii (Čína, východní Sibiř, Arábie). Rekordně teplo měli na Novém Zélandu. Směrem dolů byly teplot naopak taženy zejména chladnějším počasím v Indii, střední Asii, Austrálii a oblasti kolem Argentiny. Mimo pevniny bylo chladno hlavně v Tichomoří.

Navzdory rekordně teplému červnu na pevninách se celková průměrná teplota za první polovinu roku 2021 drží pod úrovní předchozích let. Významný vliv měl pokračující ochlazující jev La Niňa probíhající v Tichém oceánu. Byl nejsilnější za posledních 10 let. Tento přechodný jev však už oslabuje a dá se čekat, že zbylé měsíce roku budou ve srovnání s normálem zase vyšší. La Niňa sice bude asi pokračovat i v dalším roce, ale už v mnohem slabší podobě. 



O víkendu vpád studeného vzduchu vyvrcholí

O víkendu vpád studeného vzduchu vyvrcholí

Na horách hrozí především v sobotu přívaly sněhu, v nižších polohách pak hlavně v neděli a v pondělí aspoň ranní mrazy. Denní teploty budou podobné nebo i nižší, než panovaly v únoru.

18. 4. 2024
Tip na víkend? Na hory za sněhem, třeba i na běžky!

Tip na víkend? Na hory za sněhem, třeba i na běžky!

Ochlazení přináší do hor po čase opět sníh. Někde ho už je víc než v únoru a v dalších dnech navíc ještě připadne - nejspíš především v noci na sobotu. O víkendu bude navíc velice chladno...

18. 4. 2024