Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Další tornádo, bylo nahlášeno v Polsku. Děje se něco?

20. 7. 2021 | Poslední aktualizace: 00:00 20. 7. 2021 | ms, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Proč je poslední dobou tolik nebezpečných jevů? Další tornádo, bylo nahlášeno v Polsku. Děje se něco? Zdroj fotografie: 123rf

Na konci června řádilo silné tornádo na Moravě, minulý týden postihly extrémní povodně Německo a před pár dny zase sever Čech. A nyní, v úterý, bylo další tornádo nahlášeno z Polska. I když tentokrát bylo jen poměrně slabé a nezpůsobilo vážnější škody, stejně se mnoha z vás jistě na mysl vkrade otázka, či spíše pocit, že těch katastrofálních meteorologických jevů je v poslední době trochu moc. A zda je důvod se bát dalších?

V prvé řadě je třeba konstatovat, že k létu četnější výskyt podobných jevů skutečně patří. Tornádu na jihu Moravy sice hodně vybočilo z normálu, ale třeba povodně, jako se vyskytly v Německu jsou navzdory jejich extrémnosti čas od času ve střední Evropě k vidění. Ty, které jsme pak zaznamenali na u nás na severu, jsou pak vlastně běžnou letní událostí. Je ale pravda, že se extrémy v posledním měsíci trochu sešly v rychlém sledu. 

Částečně jde o dílo náhody, ale ne úplně. Meteorologové mají vypozorováno, že určité situace mají tendenci se opakovat a obnovovat. Platí to i o případech třeba velkých veder či naopak mrazu nebo sněhu. Trvá to často týdny, někdy i měsíce, během kterých se opakuje několikrát podobná situace a vzniká třeba dlouhé období, kdy počasí vybočuje z normálu. V zimě třeba přijdou tři, čtyři nebo pět sněhových kalamit za sebou.

Nyní jsme tedy v situaci, že se nám několik týdnů má tendenci obnovovat situace, kdy je nad střední Evropou určité teplotní rozhranní, které pomáhá vzniku silných bouřek, srážek i dočasného větru. Proto se objevilo v krátkém sledu za sebou více extrémních jevů. Avšak není třeba se obávat, že by to byl začátek katastrofy. Toto období zcela jistě skončí - možná už i skončilo. Z dlouhodobého hlediska se nezdá, že by katastrofálních projevů počasí na našem území znatelně přibývalo.

Věřme, že do konce léta již bude v tomto směru více klidu.



O víkendu vpád studeného vzduchu vyvrcholí

O víkendu vpád studeného vzduchu vyvrcholí

Na horách hrozí především v sobotu přívaly sněhu, v nižších polohách pak hlavně v neděli a v pondělí aspoň ranní mrazy. Denní teploty budou podobné nebo i nižší, než panovaly v únoru.

18. 4. 2024
Tip na víkend? Na hory za sněhem, třeba i na běžky!

Tip na víkend? Na hory za sněhem, třeba i na běžky!

Ochlazení přináší do hor po čase opět sníh. Někde ho už je víc než v únoru a v dalších dnech navíc ještě připadne - nejspíš především v noci na sobotu. O víkendu bude navíc velice chladno...

18. 4. 2024