Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Jižní Ameriku zasáhlo zimní počasí, sněžilo i v Brazílii

6. 7. 2021 | Poslední aktualizace: 00:00 6. 7. 2021 | mm, meteocentrum.cz;severe-weather.
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Ochlazení přišlo z Antarktidy Jižní Ameriku zasáhlo zimní počasí, sněžilo i v Brazílii Zdroj fotografie: 123rf

Jak známo, na jižní polokouli je v době našeho léta zimní období. Ale v částech blíže rovníku jde jen o chladnější část roku s teplotami běžně mezi 10 °C a 20 °C. Kvůli vpádu studeného vzduchu z Antarktidy se ale výrazně ochladilo a zimní počasí se ukázalo i tam, kde to rozhodně není obvyklé.

Studený vzduch se začal nad jihoamerický kontinent protlačovat kolem 24. června a v dalších dnech postupoval v jižním proudení dál na sever. Výrazné ochlazení zasáhlo Argentinu, Bolívií, část Brazílie i další jihoamerické státy. Na některých místech bylo i o 15 °C chladněji než je obvyklé. Došlo i k překonání řady teplotních rekordů.

Nejzajímavějším jevem bylo asi sněžení, které zasáhlo jižní Brazílii. Na některých místech sněžilo po několika desetiletích a dokonce několik dní za sebou. Bohužel v kombinaci s teplotami kolem nuly mělo sněžení nepříznivý vliv na místní úrodu, která na takové podmínky nebyla připravená. 



Příští týden se navrátí letní teploty

Příští týden se navrátí letní teploty

Po poměrně dlouhé studené verzi dubna se situace od víkendu začne výrazně měnit. Zatímco ve čtvrtek očekáváme teplotní maxima kolem 9 °C s krupkovitými přeháňkami a sněžením zpočátku i v nižších polohách, v neděli bude už přes 20 °C. A příští týden se teploty budou dostávat i přes 25 °C.

24. 4. 2024
Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Po týdnu trvajících podprůměrných teplotách čekají Moravu a Slezsko před citelným oteplením ještě vydatné srážky a někde i přívaly sněhu.

23. 4. 2024