Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Napršelo až 97 litrů na metr čtvereční, další bouřky v noci na pátek

24. 6. 2021 | Poslední aktualizace: 00:00 24. 6. 2021 | meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Při nočních srážkách nejvíce naměřili ve Volyni na Strakonicku, kde spadlo až 97 mm vody. Napršelo až 97 litrů na metr čtvereční, další bouřky v noci na pátek Zdroj fotografie: photos.com

V noci na čtvrtek přes Česko postupovaly velmi silné bouřky, které zasáhly nejintenzivněji pás od Šumavy po Krkonoše. Nejvíce srážek spadlo v Jižních Čechách, komplikace však bouřky provázené silným větrem a kroupami přinesly na více míst.

V důsledku nočních bouřek překročily 2. SPA řeky Otava, Kocába ve středních Čechách a Rokytka v Praze, na třetí přechodně vystoupala Volyňka v Sudslavicích na Prachaticku a Botič v pražských Nuslích. Bouřky provázející silný vítr způsobil výpadky proudu a omezení na železnici, bez proudu bylo zhruba 100 000 odběratelů. Jaderná elektrárna Temelín dokonce odstavila v noci na dnešek kvůli následkům bouře druhý blok - kvůli pádu stožárů přenosové soustavy.

V noci na pátek budou opět vznikat velmi silné bouřky doprovázené silným větrem a kroupami. Ty se budou tentokrát vyskytovat na většině území ČR. Nejsilnější srážky jsou očekávány v jižních Čechách, kde v důsledku podmáčené půdy mohou opět stoupat řeky.



Příští týden se navrátí letní teploty

Příští týden se navrátí letní teploty

Po poměrně dlouhé studené verzi dubna se situace od víkendu začne výrazně měnit. Zatímco ve čtvrtek očekáváme teplotní maxima kolem 9 °C s krupkovitými přeháňkami a sněžením zpočátku i v nižších polohách, v neděli bude už přes 20 °C. A příští týden se teploty budou dostávat i přes 25 °C.

24. 4. 2024
Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Po týdnu trvajících podprůměrných teplotách čekají Moravu a Slezsko před citelným oteplením ještě vydatné srážky a někde i přívaly sněhu.

23. 4. 2024