Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Závěr týdne ve znamení extrémních veder

17. 6. 2021 | Poslední aktualizace: 00:00 17. 6. 2021 | ms, meteocenturm.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Příští týden výrazně chladnější Závěr týdne ve znamení extrémních veder Zdroj fotografie: 123rf

Hned za polovinou června k nám dorazila první letošní vlna extrémních veder. Již ve čtvrtek se denní teploty dostaly na většině území přes 30 °C a lokálně vystoupily až ke 32 °C. Je to ovšem jen začátek, protože zejména od pátku nás čekají ještě znatelně vyšší teploty, které vydrží i na víkend. Byla vydána výstraha na extrémně vysoké teploty. 

Denní maxima by se v pátek měla dostat na 29/33 °C, v sobotu na 30/34 °C a v neděli dokonce už na 31/35 °C. Vedra budou zvlášť nesnesitelná i kvůli tomu, že jde o první takto vysoké teploty v tomto roce a po docela chladném jaru (náš organismus není zvyklý), a dále také tím, že v tuto část roku máme nejsilnější sluneční záření. Slunce svítí nejdéle z celého roku a má největší sílu. Bouřky hrozí jen v sobotu v západní polovině Čech, v neděli pak v Čechách až ve večerních hodinách.

Od pondělí se začne od západu ochlazovat, očekáváme, že v první polovině příštího týdne se budou vyskytovat velice vydatné srážky, zpočátku zejména silné bouřky, později i déšť trvalejšího charakteru, s tím, jak budou teploty postupně každý den klesat. V polovině týdne očekáváme maximální teploty okolo 25 °C.  Ve druhé polovině týdne srážek ubude a společně s vyjasněním se maximální teploty budou zase posouvat do blízkosti 30 °C.



Příští týden se navrátí letní teploty

Příští týden se navrátí letní teploty

Po poměrně dlouhé studené verzi dubna se situace od víkendu začne výrazně měnit. Zatímco ve čtvrtek očekáváme teplotní maxima kolem 9 °C s krupkovitými přeháňkami a sněžením zpočátku i v nižších polohách, v neděli bude už přes 20 °C. A příští týden se teploty budou dostávat i přes 25 °C.

24. 4. 2024
Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Po týdnu trvajících podprůměrných teplotách čekají Moravu a Slezsko před citelným oteplením ještě vydatné srážky a někde i přívaly sněhu.

23. 4. 2024