Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Jihozápad USA trápí extrémní sucho

11. 6. 2021 | Poslední aktualizace: 00:00 11. 6. 2021 | ms, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Nejhorší je situace tradičně v Kalifornii Jihozápad USA trápí extrémní sucho Zdroj fotografie: 123rf.com Zatímco u nás máme letos příjemné vlhké jaro a na hrozbu sucha jsme pozapoměli, v amerických státech na jihozápadě USA mají problémy přesně opačné. Uplynulý rok přinesl velmi málo srážek a naopak extrémně vysoké teploty. Na některých místech za poslední rok napršela jen pětina toho, kolik činí dlouhodobý normál. Sucho panovalo už v loňském roce, kdy byly v Kalifornii zaznamenány také nejničivější lesní požáry v historii. Letošní roky by mohl být v létě ještě horší, pokud nezaprší v příštích týdnech.

Kromě Kalifornie trpí suchem také Nevada, Utah, Arizona a Nové Mexiko. Vodní nádrže zadržující pitnou vodu se rychle vyprazdňují, za což může zejména to, že v zimě nenapadl dostatek sněhu na horách. Právě hory jsou zdrojem vody pro řeky, které pak zásobují města v Kalifornii pitnou vodou. Na pětistupňové škále sucha dosahuje třetina území nejvyššího stupně 5 - výjimečné sucho. Celých 85 % Kalifornie je pak v kategorii minimálně 4, tedy extrémní sucho. Lidé v zemi jsou tak vyzývání k tomu, aby už teď šetřili vodou.

Přitom léto je teprve na svém začátku a vody v řekách ještě ubude. Také sezona lesních požárů je teprve před námi. Příčinou extrémního sucha nejsou jen dlouhodobé klimatické změny, ale současně i aktuální povětrnostní podmínky ovlivněné sezónním jevem La Niňa. Ten obecně přináší méně srážek na západní pobřeží Severní i Jižní Ameriky. Pozitivní stránkou je, že La Niňa už pomalu končí a podle klimatického výhledu by se v letošním létě mohly srážky v Kalifornii objevit a dosahovat aspoň normálních úhrnů. Snad předpovědi vyjdou, jinak hrozí Kalifornii přírodní katastrofa. Přestože na sucho je země zvyklá, to letošní je opravdu výjimečné.



Skandinávie i nadále prožívá neobvykle chladné počasí

Skandinávie i nadále prožívá neobvykle chladné počasí

Po začátku dubna, kdy na řadě míst Skandinávie naměřili meteorologové rekordně nízká minima, i druhá půlka měsíce má být podprůměrné studená.

19. 4. 2024
O víkendu vpád studeného vzduchu vyvrcholí

O víkendu vpád studeného vzduchu vyvrcholí

Na horách hrozí především v sobotu přívaly sněhu, v nižších polohách pak hlavně v neděli a v pondělí aspoň ranní mrazy. Denní teploty budou podobné nebo i nižší, než panovaly v únoru.

18. 4. 2024