Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Řeky už klesají, na východě ještě hrozí problémy

16. 5. 2021 | Poslední aktualizace: 00:00 16. 5. 2021 | ms, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Vydatné deště mohou znovu přinést stupně povodňové aktivity Řeky už klesají, na východě ještě hrozí problémy Zdroj fotografie: 123rf

V průběhu neděle na většině území už ustaly srážky, a zvýšené hladiny řek již během dne všude klesaly. Z mapy Česka postupně mizely stupně povodňové aktivity, i když nadále zůstávají stavy vody v řekách velmi vysoko nad normálem a některé dokonce na historických maximech pro polovinu května. Týká se to celé republiky a jak menších, tak i větších toků. Kromě srážek pomáhá stavům vody i nadále vcelku chladné počasí, které snižuje výpar. Půdy jsou vodou nasáklé jako mokrá houba. 

Není tedy divu, že další vydatnější deště, které během pondělí zasáhnou již jen východní polovinu Moravy a Slezsko, mají potenciál znovu zvýšit hladiny na povodňové stupně. Byla proto vydána výstraha s platností zejména pro větší část Moravskoslezského a Zlínského kraje na dosahování druhých stupňů povodňové aktivity, tedy stavů pohotovosti. Lokálně může jít dokonce i o stupně třetí, tedy povodňové ohrožení.  Srážky se objeví zejména v pondělí během dne a řeky mohou být na nebezpečných úrovních až do úterního poledne.

Maximální intenzita srážek bude asi 30 mm za 6 hodin a 50 mm za 24 hodin, což je ve formě trvalého deště opravdu hodně, ačkoliv nečekáme, že by takto silný déšť zasáhl větší území, běžně půjde o úhrny spíše do 20 mm. V Čechách se objeví už jen přeháňky a žádná výstraha zde tedy neplatí. V dalších dnech od úterý očekáváme již jen přeháňky na celém území a povodňová hrozba by tak neměla již pokračovat.



Příští týden se navrátí letní teploty

Příští týden se navrátí letní teploty

Po poměrně dlouhé studené verzi dubna se situace od víkendu začne výrazně měnit. Zatímco ve čtvrtek očekáváme teplotní maxima kolem 9 °C s krupkovitými přeháňkami a sněžením zpočátku i v nižších polohách, v neděli bude už přes 20 °C. A příští týden se teploty budou dostávat i přes 25 °C.

24. 4. 2024
Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Po týdnu trvajících podprůměrných teplotách čekají Moravu a Slezsko před citelným oteplením ještě vydatné srážky a někde i přívaly sněhu.

23. 4. 2024