Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Řeky už klesají, na východě ještě hrozí problémy

16. 5. 2021 | Poslední aktualizace: 00:00 16. 5. 2021 | ms, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Vydatné deště mohou znovu přinést stupně povodňové aktivity Řeky už klesají, na východě ještě hrozí problémy Zdroj fotografie: 123rf

V průběhu neděle na většině území už ustaly srážky, a zvýšené hladiny řek již během dne všude klesaly. Z mapy Česka postupně mizely stupně povodňové aktivity, i když nadále zůstávají stavy vody v řekách velmi vysoko nad normálem a některé dokonce na historických maximech pro polovinu května. Týká se to celé republiky a jak menších, tak i větších toků. Kromě srážek pomáhá stavům vody i nadále vcelku chladné počasí, které snižuje výpar. Půdy jsou vodou nasáklé jako mokrá houba. 

Není tedy divu, že další vydatnější deště, které během pondělí zasáhnou již jen východní polovinu Moravy a Slezsko, mají potenciál znovu zvýšit hladiny na povodňové stupně. Byla proto vydána výstraha s platností zejména pro větší část Moravskoslezského a Zlínského kraje na dosahování druhých stupňů povodňové aktivity, tedy stavů pohotovosti. Lokálně může jít dokonce i o stupně třetí, tedy povodňové ohrožení.  Srážky se objeví zejména v pondělí během dne a řeky mohou být na nebezpečných úrovních až do úterního poledne.

Maximální intenzita srážek bude asi 30 mm za 6 hodin a 50 mm za 24 hodin, což je ve formě trvalého deště opravdu hodně, ačkoliv nečekáme, že by takto silný déšť zasáhl větší území, běžně půjde o úhrny spíše do 20 mm. V Čechách se objeví už jen přeháňky a žádná výstraha zde tedy neplatí. V dalších dnech od úterý očekáváme již jen přeháňky na celém území a povodňová hrozba by tak neměla již pokračovat.



O víkendu vpád studeného vzduchu vyvrcholí

O víkendu vpád studeného vzduchu vyvrcholí

Na horách hrozí především v sobotu přívaly sněhu, v nižších polohách pak hlavně v neděli a v pondělí aspoň ranní mrazy. Denní teploty budou podobné nebo i nižší, než panovaly v únoru.

18. 4. 2024
Tip na víkend? Na hory za sněhem, třeba i na běžky!

Tip na víkend? Na hory za sněhem, třeba i na běžky!

Ochlazení přináší do hor po čase opět sníh. Někde ho už je víc než v únoru a v dalších dnech navíc ještě připadne - nejspíš především v noci na sobotu. O víkendu bude navíc velice chladno...

18. 4. 2024