Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Vydatný déšť zvedá hladiny řek, přeháňky i v dalších dnech

14. 5. 2021 | Poslední aktualizace: 00:00 14. 5. 2021 | mm, meteocentrum.cz;ČHMÚ
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Na řadě míst byly zaznamenány povodňové stupně Vydatný déšť zvedá hladiny řek, přeháňky i v dalších dnech Zdroj fotografie: 123rf

Četné a místy i vydatné srážky související s frontálním rozhraním pokračovaly i během čtvrtečního dne. Za posledních 24 hodin (do čtvrtka 23:00) napršelo místy 20-40 mm, ojediněle i více. Nejvyšší úhrny byly hlášeny z jižní Moravy, Vysočiny, části středních a jižních Čech a z okolí Opavy.

Intenzivní déšť, který už má na mnoha místech půda problém absorbovat, tak směřuje do koryt řek a zvedá jejich hladiny. První stupeň povodňové aktivity (bdělost) byl dosažen na více než 15 místech napříč republikou, ojediněle byl dosažen i druhý stupeň. K výjimečné situaci ale došlo na řece Hvozdnici v Jakartovicích na Opavsku. Zde hladina během večerních hodin stoupla skoro o 1,5 metru a průtok dosáhl teoretické doby opakování jednou za více než sto let. 

Srážky se budou v Česku vyskytovat i v dalších dnech, ale kromě noci a pátečního dopoledne už by měly být méně vydatné. Od soboty čekáme na většině území přeháňky, případně občasný déšť. Četnější by přeháňky měly být odpoledne a méně časté v ranních hodinách.



Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Po týdnu trvajících podprůměrných teplotách čekají Moravu a Slezsko před citelným oteplením ještě vydatné srážky a někde i přívaly sněhu.

23. 4. 2024
První polovina nového týdne bude ve znamení zimního počasí

První polovina nového týdne bude ve znamení zimního počasí

Po nejchladnějším víkendu od února i začátek nového týdne pokračuje v chladném rázu a ve znamení srážek, o víkendu by už ale mělo dorazit citelné oteplení.

22. 4. 2024