Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Vydatný déšť zvedá hladiny řek, přeháňky i v dalších dnech

14. 5. 2021 | Poslední aktualizace: 00:00 14. 5. 2021 | mm, meteocentrum.cz;ČHMÚ
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Na řadě míst byly zaznamenány povodňové stupně Vydatný déšť zvedá hladiny řek, přeháňky i v dalších dnech Zdroj fotografie: 123rf

Četné a místy i vydatné srážky související s frontálním rozhraním pokračovaly i během čtvrtečního dne. Za posledních 24 hodin (do čtvrtka 23:00) napršelo místy 20-40 mm, ojediněle i více. Nejvyšší úhrny byly hlášeny z jižní Moravy, Vysočiny, části středních a jižních Čech a z okolí Opavy.

Intenzivní déšť, který už má na mnoha místech půda problém absorbovat, tak směřuje do koryt řek a zvedá jejich hladiny. První stupeň povodňové aktivity (bdělost) byl dosažen na více než 15 místech napříč republikou, ojediněle byl dosažen i druhý stupeň. K výjimečné situaci ale došlo na řece Hvozdnici v Jakartovicích na Opavsku. Zde hladina během večerních hodin stoupla skoro o 1,5 metru a průtok dosáhl teoretické doby opakování jednou za více než sto let. 

Srážky se budou v Česku vyskytovat i v dalších dnech, ale kromě noci a pátečního dopoledne už by měly být méně vydatné. Od soboty čekáme na většině území přeháňky, případně občasný déšť. Četnější by přeháňky měly být odpoledne a méně časté v ranních hodinách.



Příští týden se navrátí letní teploty

Příští týden se navrátí letní teploty

Po poměrně dlouhé studené verzi dubna se situace od víkendu začne výrazně měnit. Zatímco ve čtvrtek očekáváme teplotní maxima kolem 9 °C s krupkovitými přeháňkami a sněžením zpočátku i v nižších polohách, v neděli bude už přes 20 °C. A příští týden se teploty budou dostávat i přes 25 °C.

24. 4. 2024
Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Po týdnu trvajících podprůměrných teplotách čekají Moravu a Slezsko před citelným oteplením ještě vydatné srážky a někde i přívaly sněhu.

23. 4. 2024