Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Teplota v pondělí poprvé pokořila 30 °C

10. 5. 2021 | Poslední aktualizace: 00:00 10. 5. 2021 | ms, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
V úterý by měly být teploty podobné, nebo ještě vyšší Teplota v pondělí poprvé pokořila 30 °C Zdroj fotografie: 123rf.com

Zatímco v pátek jsme ještě v nižších polohách "klepali kosu" při denní teplotách pouze kolem 10 °C nebo jen lehce vyšších, tak stačily pouhé tři dny, abychom se přesunuli do vlastně tropického léta! V 15:00 byla poprvé v letošním roce hlášena teplota překračující 30 °C, konkrétně se tak stalo na stanici Plzeň-Bolevec. Odpovídá to skutečnosti, že teplý vzduch se prosazuje od jihozápadu, takže právě na Plzeňsku bylo v pondělí z celé republiky nejtepleji. 

Nicméně i na dalších místech v Česku se teploty ke třicítce docela přiblížily, zejména tedy na jihozápadě území (Karlovarský, Jihočeský a Středočeský kraj). Na Moravě měly teploty znatelně nižší, když maxima vystuopila většinou na cca 25 °C. Naplno se zde oteplení projeví o den později, tedy v úterý. Tento den by měl přinést maxima 26/30 °C již na celé republice a tropická třicítka bude pokořena patrně na více místech, zejména v Čechách. 

Teploty atakují na historické rekordy, které jsou v tuto část roku položeny právě kolem hodnoty 30 °C, zatím o překonání rekordů nemáme informace. Z toho vyplývá, že jsme se dostali během pár dní "z extrému do extrému". Jako bychom skočili z března někam do července během tří dnů. V úterý hrozí na západě i bouřky z blížícího se ochlazení.  Více s bouřkami počítáme ve středu ve východní polovině republiky. Následně se ve zbytu týdne již citelně ochladí, jak je možné vidět v naš předpovědi počasí.





Teploty zůstanou pod normálem až do konce dubna

Teploty zůstanou pod normálem až do konce dubna

Chladné počasí vyvrcholí o nadcházejícím víkendu, ale oteplování v průběhu příštího týdne bude jen velmi pozvolné. Na konci měsíce se snad dostaneme k denním teplotám poblíž 20 °C

18. 4. 2024
Tak horkou první půlku dubna Evropa nikdy nezažila

Tak horkou první půlku dubna Evropa nikdy nezažila

Příliv teplého vzduchu v minulých týdnech překonával rekordy opravdu výrazně. Počasí ve velké části Evropy - tedy nejen u nás - připomínalo místy spíše červenec.

16. 4. 2024