Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Na horách sněžilo, v noci na sobotu přízemní mrazíky

7. 5. 2021 | Poslední aktualizace: 00:00 7. 5. 2021 | ms, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Snad půjde o poslední hrozbu pro zahrádkáře. Na horách sněžilo, v noci na sobotu přízemní mrazíky Zdroj fotografie: meteocentrum.cz

Ani 7. května v kalendáři nebrání tomu, abychom se v Česku dočkali dalšího sněžení. V noci na pátek a během pátečního dopoledne se ve vyšších polohách objevovaly sněhové přeháňky a ve výškách okolo 1000 metrů nad mořem a výše se i na zemi vytvářela sněhová pokrývka, jak dokládají webové kamery z hor. Sněžení se objevovalo nejen v noci a ráno, ale vlastně i během dne, včetně odpoledne. Šlo o typické přeháňkové a navíc větrné počasí. Překvapení se odehrálo u Milevska, kde se odpoledne jedna přeháňka proměnlia i v bouřku. Překvapivé je to zejména s ohledem na denní teploty do 12 °C.

V noci na sobotu se vyjasní a v chladné vzduchové hmotě očekáváme pokles teplot do blízkosti bode mrazu. Sice se většinou udrží nad nulou, ale lokální mrazy se objevit mohou a mnohem větší část území zasáhnou přízemní mrazíky, které jsou nebezpečím hlavně pro zahrádkáře. Na mrazíky je vydána výstraha. Mohou se objevit po celé republice, ale větší pravděpodobnost nízkých teplot je v v Čechách.  Mělo by jít o úplně poslední mrazíky této sezony. 

Známí "ledoví muži" přijdou až příští týden (středa až pátek), to už budou noční teploty spolehlivě vysoké. Obecně platí, že přízemní mrazíky se v první polovině května vyskytovat mohou prakticky kdekoliv. Zrovna tak ani sněžení na horách není v květnu nijak neobvyklé. Současné počasí není extrémně chladné, ale co je překvapivé, tak chlad už trvá několik týdnů. 



Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Po týdnu trvajících podprůměrných teplotách čekají Moravu a Slezsko před citelným oteplením ještě vydatné srážky a někde i přívaly sněhu.

23. 4. 2024
První polovina nového týdne bude ve znamení zimního počasí

První polovina nového týdne bude ve znamení zimního počasí

Po nejchladnějším víkendu od února i začátek nového týdne pokračuje v chladném rázu a ve znamení srážek, o víkendu by už ale mělo dorazit citelné oteplení.

22. 4. 2024