Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

V neděli dorazí vydatný déšť, příští týden studená rána

1. 5. 2021 | Poslední aktualizace: 00:00 1. 5. 2021 | mm, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Část území zřejmě zaznamená více než 30 mm srážek během 24 hodin. V neděli dorazí vydatný déšť, příští týden studená rána Zdroj fotografie: 123rf Noc na neděli a nedělní den přinesou jednu ze zatím nejvýznamnějších srážkových událostí v tomto roce. Počasí bude ovlivňovat tlaková níže, která bude postupovat z Rakouska podél hranice ČR a Slovenska nad Polsko. 

Srážky budou přibývat během noci a ráno už budou pokrývat prakticky celé území. Déšť bude ubývat nejdříve na jihovýchodě, později se přidají další oblasti na jihu Čech a na východě Moravy a Slezska. Nejpozději by se souvislé pole srážek mělo odsunout ze severních Čech. Vybavit se deštníkem ale doporučujeme i později, v chladném vzduchu se budou vyskytovat přeháňky i poté, co hlavní pásmmo srážek ustoupí k severu. Navečer bude ale i těchto přeháněk ubývat a ve večerních hodinách už budou jen ojedinělé a oblačnost se bude částečně protrhávat. 

A kolik by mohlo napršet? Ve středních, západních a severních Čechách se dostaneme většinou nad 20 mm, místy by to mohlo být i nad 30 mm. Ojediněle, hlavně v oblasti Jizerských hor by to mohlo být až 50 mm. Úhrnů kolem 25 mm bychom se měli dočkat v okolí Jeseníků. Méně srážek čekáme v jihovýchodní části republiky, většinou 10-20 mm. Ačkoliv není nějaké extrémní sucho, hlavně v nížinách půjde určitě o vítaný zdroj vláhy pro rychle se vyvíjejích vegetaci. Naopak v horských a podhorských oblastech může dojít i k vzestupům hladin řek až na 1. stupeň povodňové aktivity.

Kolem zmíněné tlakové níže k nám pronikne relativně studený vzduch od severozápadu, ve kterém se přechodně rozšíří oblast vyššího tlaku. Ta způsobí částečné ubývání oblačnosti a vzhledem k nižším teplotám může teplota v noci přiblížit k bodu mrazu a místy (hlavně v údolích) se může objevit i slabý mráz. Přízemní mrazíky se mohou objevit prakticky kdekoliv. Chladné bude pondělní a úterní ráno a možná i další v příštím týdnu, to budeme ještě upřesňovat.



Skandinávie i nadále prožívá neobvykle chladné počasí

Skandinávie i nadále prožívá neobvykle chladné počasí

Po začátku dubna, kdy na řadě míst Skandinávie naměřili meteorologové rekordně nízká minima, i druhá půlka měsíce má být podprůměrné studená.

19. 4. 2024
O víkendu vpád studeného vzduchu vyvrcholí

O víkendu vpád studeného vzduchu vyvrcholí

Na horách hrozí především v sobotu přívaly sněhu, v nižších polohách pak hlavně v neděli a v pondělí aspoň ranní mrazy. Denní teploty budou podobné nebo i nižší, než panovaly v únoru.

18. 4. 2024