Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Konec dubna překvapuje ranním mrazem

27. 4. 2021 | Poslední aktualizace: 00:00 27. 4. 2021 | ms, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Na západě Čech se ranní teploty blížily k -5 °C. Konec dubna překvapuje ranním mrazem Zdroj fotografie: 123rf

Z měsíce dubna už počítáme poslední dny, květen je za dveřmi, ale počasí má stále tendenci nás nějakým způsobem vracet do zimy. Nyní je to především formou nízkých ranních teploty, které v úterý poklesly zhruba na polovině republiky pod bod mrazu. Nejchladnější ráno bylo hlavně v západní polovině Čech a obecně na horách, zasloužilo se o to zejména noční vyjasnění v kombinaci se studeným vzduchem. 

Nejnižší teploty okolo -8 °C byly hlášeny ze Šumavy a Jizerských hor. Zde bylo přitom v pondělí ještě chladněji. Překvapivější je, že i v nižších polohách se mrazy blížily k -5 °C a to především v okresech Louny, Chomutov nebo Česká Lípa. Téměř -5 °C zaznamenala třeba stanice v Žatci nebo v Doksech (u Máchova jezera). Tato místa byla v úterý chladnější než v pondělí. Na některých stanicích byly překonány minimální rekordy pro tento den, jednalo se zhruba o něco málo více než desetinu území Česka. V západní polovině Čech může o něco mírněji mrznout i ve středu.

V mnoha oblastech Česka už kvetou ovocné stromy, takže mrazy působí problémy zemědělcům i zahrádkářům. Trochu paradoxně situaci trochu vylepšuje fakt, že celý duben je studený, a tudíž je kvetení trochu zpožděné a na některých místech ještě u některých plodin nevypuklo (například u jabloní). Ranní mrazy na konci dubna nejsou úplně neobvyklé, i když je pravda, že v západních Čechách byly v úterý ráno na tuto část roku poměrně nezvykle silné. 



Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Po týdnu trvajících podprůměrných teplotách čekají Moravu a Slezsko před citelným oteplením ještě vydatné srážky a někde i přívaly sněhu.

23. 4. 2024
První polovina nového týdne bude ve znamení zimního počasí

První polovina nového týdne bude ve znamení zimního počasí

Po nejchladnějším víkendu od února i začátek nového týdne pokračuje v chladném rázu a ve znamení srážek, o víkendu by už ale mělo dorazit citelné oteplení.

22. 4. 2024