Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Před devíti lety jsme byli na prahu extrémní dubnové vlny veder

25. 4. 2021 | Poslední aktualizace: 00:00 25. 4. 2021 | mm, meteocentrum.cz;ČHMÚ;ogimet
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Teploty na konci dubna přesahovaly i 30 °C Před devíti lety jsme byli na prahu extrémní dubnové vlny veder Zdroj fotografie: 123rf

Letošní duben nám kromě úplného začátku nabízí většinou chladnější ráz počasí. Ten je způsobený opakovaným přílivem studeného vzduchu ze severních směrů. Pokud se však proudění obrátí, tak jako se stalo v dubnu 2012, může i tento měsíc přinést doslova tropické teploty.

Přesně před devíti lety, 25.4.2012 počasí venku na nic mimořádného neukazovalo. Teploty se v nižších polohách pohybovaly kolem 17 °C, což v tuto dobu není nic neobvyklého. Už následující den ale výrazně zesílil příliv teplého vzduchu od jihozápadu, který přinesl teploty nad 20 °C na většinu území, v Plzni a v Doksanech bylo 25 °C. 

Další zvýšení teplot přinesl 27. duben, v Praze a Českých Budějovicích bylo 28 °C. V dalších dnech nárůst teploty pokračoval a vyvrcholil 29. dubna, kdy v Plzni, Bolevci a v Brandýse nad Labem, Staré Boleslavi dosáhlo maximum tropických 31,8 °C. Jde o historicky nejvyšší teplotu naměřenou v dubnu na našem území. Vysoké teploty vydržely ještě několik dní, ale v polovině května dorazilo výrazné ochlazení s četnými mrazíky. I na tomto případu vidíme, jak jarní počasí dokáže být proměnlivé.  



První polovina nového týdne bude ve znamení zimního počasí

První polovina nového týdne bude ve znamení zimního počasí

Po nejchladnějším víkendu od února i začátek nového týdne pokračuje v chladném rázu a ve znamení srážek, o víkendu by už ale mělo dorazit citelné oteplení.

22. 4. 2024
Neděle byla ve znamení zimního a aprílového počasí

Neděle byla ve znamení zimního a aprílového počasí

Také druhý z víkendových dnů byl velmi studený, na západě Čech napadlo i přes 10 cm sněhu a po večerním vyjasnění nás čeká mrazivá noc.

21. 4. 2024