Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Sezona bouřek začala!

21. 4. 2021 | Poslední aktualizace: 00:00 21. 4. 2021 | ms, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
V úterý se objevily první výboje blesků v některých přeháňkách Sezona bouřek začala! Zdroj fotografie: 123rf

V Českém Švýcarsku a také na východě Čech se v úterý odpoledne objevily slabé bouřky. Vyrostly typicky letním způsobem, tedy v lokálních přeháněk. Stalo se tak přesto, že denní teploty byly maximálně okolo 17 °C, což není úplně letní hodnota. Nicméně dubnové slunce už je silné a to je vlastně ještě důležitější faktor než teplota. Síla slunce způsobuje rozdílné zahřívání různých povrchů, což je příčina vzniku bouřek.

Pochopitelně, že tyto bouřky nebyly ani zdaleka tak silné jako ty, které známe z tropických dnů. Na našem území šlo spíš jen o pár bleskových výbojů; silnější bouřky a četnější se objevily v sousedním Německu i Polsku. V Česku se nejsilnější přeháňka z hlediska úhrnu srážek objevila na Šumavě, kde spadlo 12 mm vody. Dále pak Tokáň v Českém Švýcarsku naměřila 10mm. Je to sice silný déšť, ale v létě bývají úhrny i několikanásobné. 

Každopádně tímto lze letošní bouřkovou sezonu považovat za zahájenou. Hned ve středu by se mohly objevovat další a to prakticky kdekoliv v Česku. Bouřky v dubnu nejsou vůbec raritní záležitostí, letošní duben je celkem chladným, takže jejich vzniku nenahrává, ale byly roky, kdy v dubnu už bouřilo na celém území a dost intenzině. Vrchol bouřkové sezony pak tradičně nastává v červnu a červenci. 



O víkendu vpád studeného vzduchu vyvrcholí

O víkendu vpád studeného vzduchu vyvrcholí

Na horách hrozí především v sobotu přívaly sněhu, v nižších polohách pak hlavně v neděli a v pondělí aspoň ranní mrazy. Denní teploty budou podobné nebo i nižší, než panovaly v únoru.

18. 4. 2024
Tip na víkend? Na hory za sněhem, třeba i na běžky!

Tip na víkend? Na hory za sněhem, třeba i na běžky!

Ochlazení přináší do hor po čase opět sníh. Někde ho už je víc než v únoru a v dalších dnech navíc ještě připadne - nejspíš především v noci na sobotu. O víkendu bude navíc velice chladno...

18. 4. 2024