Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Letošní rok je zatím celosvětově chladnější, čím to?

19. 4. 2021 | Poslední aktualizace: 00:00 19. 4. 2021 | ms, meteocentrum.cz, NOAA
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Naposledy byl chladnější začátek roku 2014 Letošní rok je zatím celosvětově chladnější, čím to? Zdroj fotografie: 123rf.com

Nejen naše země zatím prožívá relativně chladný rok 2021. Podle americké NOAA i celosvětové měření teploty ukazuje, že první tři měsíce letošního roku byly nejchladnější od roku 2014, tedy chladnější než šest předchozích let. S ohledem na trend oteplování klimatu je to celkem raritní - už jsme si zvykli, že teploty jsou více méně rok od roku vyšší. I tak platí, že bylo první čtvrtletí v letošním roce výrazně nad normálem 20. století a dokonce bylo i teplejší než všecha první čtvrteltí minulého století. Ochlazení je to tedy jen v kontextu posledních let. 

Z regionálního hlediska se na relativně chladnějším úvodu roku 2021 podepsaly zejména nižší teploty v Tichém oceánu, Rusku, USA, ale i třeba v Austrálii. Oproti tomu stále nadprůměrné teploty panovaly v Číně, Přední Asii a přilehlé části jižní Evropy či Afriky, dále pak na východě Kanady. Při porovnání s průměrem 20. století také celosvětově převažovalo oblastí s nadprůměrnými teplotami. Je třeba si uvědomit, že se bavíme o odchylce v řádu desetin stupně od normálu. Minulé čtvrtletí bylo o 0,76 °C nad průměrem 20. století, rekord z roku 2016 činí 1,23 °C.

Příčinou relativně chladné úvodní části roku ve světě je především stav proudění v oceánu, kdy v Pacifiku převládá chladná fáze La Niňa. Ta je poměrně silná a ovlivňuje celou globální teplotu. Jedná se o jev ze své podstaty přechodný, dočasný. Už nyní proudění oslabuje, takže zbytek roku 2021 už by postupně měl zase přinést růst globální teploty. Je třeba zdůraznit, že chladný začátek roku není důsledkem koronaviru a opatření proti němu, ani náznak zpomalování oteplování klimatu. Jde v podstatě o dočasnou záležitost a zřejmě už brzy se zase dočkáme rekordně vysokých teplot. 



Srážkově nadprůměrná, ale na sníh chudá, zima 2023/2024

Srážkově nadprůměrná, ale na sníh chudá, zima 2023/2024

Zima na přelomu let 2023 a 2024 přinesla o 67 % srážek více ve srovnání se zimami 1961-2000. Vzhledem ale k pokračujícímu trendu teplých, a převážně deštivých, zim tomu sněhová nadílka vůbec neodpovídala. Situace s malým množstvím sněhu byla pochopitelně výraznější v nížinách než v horských oblastech.

27. 3. 2024
Nadprůměrně teplé a poměrně slunečné Velikonoce?

Nadprůměrně teplé a poměrně slunečné Velikonoce?

S přibližujícími se velikonočními svátky se začíná potvrzovat velmi teplý ráz počasí, navíc na obloze neočekáváme příliš mnoho oblačnosti. Teploty se budou dostávat i nad 20 °C a není vyloučen výskyt letního dne. Na Moravě a ve Slezsku je ale nutné počítat se silnějším větrem.

26. 3. 2024