Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

V Beskydech napadl metr sněhu! To tu v dubnu nepamatují...

16. 4. 2021 | Poslední aktualizace: 00:00 16. 4. 2021 | ms, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Srážkový úhrn na Lysé Hoře činí 120 mm za čtyři dny! V Beskydech napadl metr sněhu! To tu v dubnu nepamatují... Zdroj fotografie: 123rf

Je to až neuvěřitelné, ale v polovině dubna se české hory topí v přívalech nového sněhu. Nejvíce se to týká Beskyd, kde několik dní trvalého a vydatného sněžení přineslo na dubnové poměry zcela nevídané množství sněhu. Sněžit začalo v pondělí odpoledne a v úterý ráno hlásila stanice Lysá hora 12 cm nového sněhu, ve středu ráno dalších 30 cm, ve čtvrtek ráno dalších 36 cm a v pátek ráno dokonce přibylo 42 cm sněhu. V součtu se tedy vlastně jednalo o 120 cm nové sněhové pokrývky! Celková aktuální výška sněhu činí na tomto místě 158 cm. V půlce dubna! 

Taková událost není rozhodně běžná. Dokonce jde o vlastně dubnový sněhový rekord pro toto místo, protože od doby oficiálního měření sněhu ještě nikdy v dubnu tolik nového sněhu nenapadlo. Celková výška sněhu tu byla v polovině dubna vyšší naposledy před 51 let, ale tehdy v roce 1970 šlo z větší části o sníh starý, ještě ze zimy. Řeč je stále o vrcholu Beskyd - Lysé hoře - nicméně vydatné sněžení minulých dní zasáhlo celé toto pohoří. Desítky centimetrů sněhu se týkaly i řady dalších míst v nejvyšších partiích. 

Sněžilo i v dalších českých horách, zejména Jeseníkách a Krkonoších. Nyní je ve výškách kolem 800 metrů dostatek sněhu pro běžkaře, kteří by tak mohli klidně využít nadcházejícího víkendu. Od neděle se teploty dostanou i v těchto vyšších výškách nad nulu a sníh bude přecházet v občasný déšť. 



Příští týden se navrátí letní teploty

Příští týden se navrátí letní teploty

Po poměrně dlouhé studené verzi dubna se situace od víkendu začne výrazně měnit. Zatímco ve čtvrtek očekáváme teplotní maxima kolem 9 °C s krupkovitými přeháňkami a sněžením zpočátku i v nižších polohách, v neděli bude už přes 20 °C. A příští týden se teploty budou dostávat i přes 25 °C.

24. 4. 2024
Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Po týdnu trvajících podprůměrných teplotách čekají Moravu a Slezsko před citelným oteplením ještě vydatné srážky a někde i přívaly sněhu.

23. 4. 2024