Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Jarní mrazy silně poškodily vinaře ve Francii

11. 4. 2021 | Poslední aktualizace: 00:00 11. 4. 2021 | mm, meteocentrum.cz;phys.org
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Teploty v této zemi známé produkcí vína klesly až na -6 °C. Jarní mrazy silně poškodily vinaře ve Francii Zdroj fotografie: 123rf

Jarní ochlazení s nočními mrazy patří mezi obávané meteorologické jevy mezi vinaři a ovocnáři v mnoha evropských zemích. V posledních několika letech jsou častým fenoménem, který obvykle následuje po období teplého počasí v první části jara.

Přesně tento scénář postihl v minulých dnech francouzské zemědělce. Výrazné ochlazení v končícím týdnu, které jsme zaznamenali i u nás, přineslo zkázu do francouzských vinic v řadě regionů. V údolí řeky Rhôny se ztráty odhadují na 80-90 % normální sklizně. Ta letošní tak bude asi nejhorší za posledních 40 let. V Burgundsku bylo pravděpodobně poškozeno více než 50 % očekávané úrody. Škody jsou nejen na vinicích, ale i v sadech ovocných stromů, například meruněk a jabloní.

Škodám se nepodařilo zabrátit ani pomocí klasických obranných metod jako jako je zapalování ohňů nebo promíchávání vzduchu při zemi. Je ale možné, že bez nich by byly ztráty ještě větší. V reakci na rozsah poškození vyhlásila francouzská vláda stav zemědělské katastrofy a začala nabízet podoporu zasaženým zemědělcům. 



Příští týden se navrátí letní teploty

Příští týden se navrátí letní teploty

Po poměrně dlouhé studené verzi dubna se situace od víkendu začne výrazně měnit. Zatímco ve čtvrtek očekáváme teplotní maxima kolem 9 °C s krupkovitými přeháňkami a sněžením zpočátku i v nižších polohách, v neděli bude už přes 20 °C. A příští týden se teploty budou dostávat i přes 25 °C.

24. 4. 2024
Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Po týdnu trvajících podprůměrných teplotách čekají Moravu a Slezsko před citelným oteplením ještě vydatné srážky a někde i přívaly sněhu.

23. 4. 2024