Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Na začátku týdne další výrazné ochlazení, čekáme i sněžení

11. 4. 2021 | Poslední aktualizace: 00:00 11. 4. 2021 | mm, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Po víkendovém oteplení dorazí další pozdrav zimy. Na začátku týdne další výrazné ochlazení, čekáme i sněžení Zdroj fotografie: 123rf

Letošní duben nezůstává své aprílové pověsti nic dlužen. Střídají se teplé jarní dny se studenými vpády a sněhovými přeháňkami. Tento víkend patří mezi teplejší dny, ale další ochlazení už je na cestě.

Studená fronta dorazí v pondělí od západu, což způsobí neobvykle velké teplotní rozdíly v rámci Česka. Kolem 14 h může být na Karlovarsku jen 2 °C, zatímco na jihu Moravy ještě 18 °C. Přechod fronty nepoznáme jen na teplotách, ale i na typu srážek. Už od nadmořské výšky zhruba 400 m budou srážky postupně sněhové, nejprve na samém západě Čech, postupně i na zbytku území Čech. Večer nebo v noci se pak sněžení rozšíří i na Moravu a do Slezska. 

V úterý ráno už tak budou srážky sněhové skoro všude, možná pod 300 m bude pršet. Na krajním jihovýchodě Moravy může hranice sněžení poklesnout o něco později než jinde. Přes den se úroveň sněžení trochu zvýší (na cca 400 m) při maximálních teplotách 1/5°C, v Čechách do 7 °C. 

Ve středu se srážky objeví jen místy, četnější budou na východě Moravy a ve Sleszku. Opět platí, že sněžit by mělo zhruba od 400 m, ráno to může být i níže, odpoledne trochu výše. Nepatrně se oteplí, na 3/8 °C. Podle nejnovější materiálů zřejmě zůstane studený i čtvrtek, možná dokonce nejstudenější z celého týdne s maximy 1/5 °C na celém území a s občasným sněžením, alespoň nad 300 m. V dalších dnech už by se mělo pozvolna oteplovat a v následujícím týdnu už bychom se opět měli dostat na teploty kolem 15 °C.

Podívejte se na dlouhodobou předpověď na 14 dní.



Příští týden se navrátí letní teploty

Příští týden se navrátí letní teploty

Po poměrně dlouhé studené verzi dubna se situace od víkendu začne výrazně měnit. Zatímco ve čtvrtek očekáváme teplotní maxima kolem 9 °C s krupkovitými přeháňkami a sněžením zpočátku i v nižších polohách, v neděli bude už přes 20 °C. A příští týden se teploty budou dostávat i přes 25 °C.

24. 4. 2024
Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Po týdnu trvajících podprůměrných teplotách čekají Moravu a Slezsko před citelným oteplením ještě vydatné srážky a někde i přívaly sněhu.

23. 4. 2024