Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Páteční ráno bylo místy značně mrazivé

9. 4. 2021 | Poslední aktualizace: 00:00 9. 4. 2021 | mm, meteocentrum.cz;ČHMÚ
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
I v nížinách se našla místa s více než pětistupňovým mrazem Páteční ráno bylo místy značně mrazivé Zdroj fotografie: 123rf.com

Po chladném čtvrtečním odpoledni se ve večerních hodinách na většině území rozpadla oblačnost a během noci zeslábl i vítr. Za těchto podmínek nic nebránilo značnému poklesu teploty, téměř na celém území ráno mrzlo. 

Nejchladněji bylo tradičně v horských mrazových kotlinách, na Šumavě klesla teplota až na -17 °C. Jen nepatrně tepleji bylo na rašeliništi u Jizerky v Jizerských horách. V noci zde naměřili až šestnáct stupňů pod nulou. 

Na většině území byl mráz samozřejmě mírnější, nejčastěji od -1 °C do -6 °C. Celonoční teploty nad nulou byly jen velmi výjimečné, hlásil je třeba Mokošín na Pardubicku nebo Klementinum v centru Prahy. Poměrně silné mrazy se vyskytly na některých místech jižní Moravy, v Pohořelicích naměřili sedm stupňů pod nulou, podobný mráz byl i v Kobylí.

Teploty se lokálně lišily i o několik stupňů v závislosti na místním reliéfu krajiny a dalších podmínkách. Tepleji bylo v místech, kde v noci mírně foukalo (například ve zmiňovaném Mokošíně), chladněji v údolních lokalitách chráněných před větrem. 



Příští týden se navrátí letní teploty

Příští týden se navrátí letní teploty

Po poměrně dlouhé studené verzi dubna se situace od víkendu začne výrazně měnit. Zatímco ve čtvrtek očekáváme teplotní maxima kolem 9 °C s krupkovitými přeháňkami a sněžením zpočátku i v nižších polohách, v neděli bude už přes 20 °C. A příští týden se teploty budou dostávat i přes 25 °C.

24. 4. 2024
Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Po týdnu trvajících podprůměrných teplotách čekají Moravu a Slezsko před citelným oteplením ještě vydatné srážky a někde i přívaly sněhu.

23. 4. 2024