Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Vpád studeného vzduchu v Evropě lámal rekordy

9. 4. 2021 | Poslední aktualizace: 00:00 9. 4. 2021 | ms, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Na některých místech zaznamenali historicky nejnižší dubnovou teplotu Vpád studeného vzduchu v Evropě lámal rekordy Zdroj fotografie: 123rf

Ve Slovinsku zaznamenali v tomto týdnu minimální teplotu -20,6 °C, což byla vůbec nejnižší teplota, která byla kdy v této zemi v dubnu zaznamenána. Navíc to byla nejnižší teplota celé uplynulé zimy, která vlastně tedy nebyla naměřená v zimě. To je také poprvé v dějinách měření, že byla v dubnu zaznamenána nižší teplota než v lednu. Netýká se ten jen Slovinska, ale vlastně celé oblasti Alp a severní části Balkánu - Slovinsko leží právě na hranici Alp a Balkánu. 

Také v tomto regionu přitom před týdnem panovalo léto, když maxima i ve Slovinsku překračovala 25 °C! Vlastně jde o historicky nejsilnější jarní ochlazení v této oblasti zaznamenané během necelého týdne. Současné nízké teploty přinesly do hor, ale i středních poloh spoustu nového sněhu a to zejména v Alpách. Alpám sníh v dubnu nevadí, ale v teplejších a níže položených regionech už řeší problém s prvním mrznutím už rozkvetlých ovocných stromů.

Vpád studeného vzduchu se týká větší části Evropy, mrazivá rána byla zaznamenána třeba i v celé Francii, severní polovině Itálie či Bulharsku. Nízké teploty zde všude trvaly několik dní. Také v dalších částech Evropy šlo o prudké ochlazení proti minulému týdnu, když třeba ve Španělsku naměřili na konci března 32 °C.



O víkendu vpád studeného vzduchu vyvrcholí

O víkendu vpád studeného vzduchu vyvrcholí

Na horách hrozí především v sobotu přívaly sněhu, v nižších polohách pak hlavně v neděli a v pondělí aspoň ranní mrazy. Denní teploty budou podobné nebo i nižší, než panovaly v únoru.

18. 4. 2024
Tip na víkend? Na hory za sněhem, třeba i na běžky!

Tip na víkend? Na hory za sněhem, třeba i na běžky!

Ochlazení přináší do hor po čase opět sníh. Někde ho už je víc než v únoru a v dalších dnech navíc ještě připadne - nejspíš především v noci na sobotu. O víkendu bude navíc velice chladno...

18. 4. 2024