Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Ve čtvrtek až 26,5 °C, přišly i lokální bouřky

1. 4. 2021 | Poslední aktualizace: 00:00 1. 4. 2021 | mm, meteocentrum.cz;ČHMÚ
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Odpolední teploty byly hlavně na Moravě extrémně vysoké. Ve čtvrtek až 26,5 °C, přišly i lokální bouřky Zdroj fotografie: 123rf.com

Mimořádně teplé počasí pokračovalo v Česku i během prvního dubnového dne. Nejvyšší teploty se tentokrát přesunuly na Moravu - v její jižní části byl na několika místech zaznamenán letní den s denním maximech 25 °C a více.

Nejvyšší teplota byla změřena na stanici ve Strážnici (okres Hodonín), kde se při slunečném počasí vzduch prohřál až na 26,5 °C. Rovných 26 °C bylo i v Dyjákovicích a v Lednici. Mimo jihomoravské lokality byl letní den s maximem 25,3 °C i v Ostravě-Porubě. Teplo ale bylo i na zbytku území ČR s maximy převážně kolem 19/23 °C. Rekord pro 1. duben padl podle zprávy ČHMÚ na 68 % stanic měřicích alespoň 30 let.

Zajímavostí je, že čtvrteční maximum bylo o tři desetiny stupně vyšší než celorepublikové maximum pro měsíc březen (26,2 °C z roku 1927). Pokud by takto teplo bylo už včera, byl by březnový rekord překonán. Ale protože ani 1. dubna nikdy tak teplo, jak dnes nebylo, můžeme konstatovat, že na 26,5 °C letos teplota vystoupila nejdříve od počátku roku. 

Kromě teploty připomenuly léto i lokální bouřky, které dorazily odpoledne spolu s četnými přeháňkami. Hřmělo kolem Valašských Klobouků a v podvečerních hodinách i u Rychnova nad Kněžnou a v části Prahy. 



Příští týden se navrátí letní teploty

Příští týden se navrátí letní teploty

Po poměrně dlouhé studené verzi dubna se situace od víkendu začne výrazně měnit. Zatímco ve čtvrtek očekáváme teplotní maxima kolem 9 °C s krupkovitými přeháňkami a sněžením zpočátku i v nižších polohách, v neděli bude už přes 20 °C. A příští týden se teploty budou dostávat i přes 25 °C.

24. 4. 2024
Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Po týdnu trvajících podprůměrných teplotách čekají Moravu a Slezsko před citelným oteplením ještě vydatné srážky a někde i přívaly sněhu.

23. 4. 2024