Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Noc na neděli byla mrazivá, na Šumavě bylo -24 °C

21. 3. 2021 | Poslední aktualizace: 00:00 21. 3. 2021 | mm, meteocentrum.cz;ČHMÚ
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Odcházející zima ještě ukázala, co umí. Noc na neděli byla mrazivá, na Šumavě bylo -24 °C Zdroj fotografie: 123rf

Během sobotního dne k nám proudil studený vzduch od severu, ve které se denní teploty udržovaly jen v blízkosti nuly, ve vyšších polohách i několik stupňů pod nulou. K tomu se na většině území v podvečerních hodinách protrhala oblačnost, což přisěplo k dalšímu poklesu teploty.

V důsledku příznivých meteorologických podmínek a za přítomnosti izolující sněhové pokrývky došlo na šumavských pláních k rychlému večernímu propadu teploty. Na Březníku už ve 20 hodin dosáhl mráz síly dvacet stupňů a ochlazování pokračovalo ještě několik dalších hodin až na -23,4 °C. Ještě o 0,7 °C chladněji bylo na Rokytské Slati. Úplně nejchladnější stanicí během noci na neděli byla nakonec Kvilda, Perla s minimem -24,6 °C. Před půlnocí už pokles teploty na Šumavě ukončila oblačnost, bez ní by byla minima zřejmě ještě o několik stupňů nižší.

Kromě severozápadní poloviny Čech byla minima solidně mrazivá i na zbytku území ČR. S přibývající oblačností se ale od západu během noci oteplovalo a tak ranní teploty už byly často podstatně vyšší než noční minima. Nejpozději oblačnost dorazila na východ Moravy a Slezska, kde tak měla teplota nejvíce času klesat. Například ve Frenštátu p. Radhoštěm se zastavila na -12,6 °C, ve Velkých karlovickích dokonce o tři stupně níže.

 


Skandinávie i nadále prožívá neobvykle chladné počasí

Skandinávie i nadále prožívá neobvykle chladné počasí

Po začátku dubna, kdy na řadě míst Skandinávie naměřili meteorologové rekordně nízká minima, i druhá půlka měsíce má být podprůměrné studená.

19. 4. 2024
O víkendu vpád studeného vzduchu vyvrcholí

O víkendu vpád studeného vzduchu vyvrcholí

Na horách hrozí především v sobotu přívaly sněhu, v nižších polohách pak hlavně v neděli a v pondělí aspoň ranní mrazy. Denní teploty budou podobné nebo i nižší, než panovaly v únoru.

18. 4. 2024