Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

V USA napadl o víkendu i přes metr sněhu

16. 3. 2021 | Poslední aktualizace: 00:00 16. 3. 2021 | ms, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Někde byly dokonce překonány historické rekordy V USA napadl o víkendu i přes metr sněhu Zdroj fotografie: Depositphotos

Nejen u nás v Česku zima ještě své letošní představení neukončila. Své o tom nyní mohou vyprávět obyvatelé Středozápadu USA, například státu Colorada a okolních Utahu, Nebrasky či Wyomingu. V minulých dnech se oblastí přehnala silná sněhová bouře, která během víkendu přinesla několik desítek centimetrů nového sněhu. V horských oblastech nasněžil i více než jeden metr sněhu.

Nejzajímavějším údajem je ovšem 78 cm sněhu z městečka Cheyenne, což je rekordní množství sněhu, které kdy město zažilo z jedné bouře. Jedná se o město velké asi jako naše Jihlava, ale ležící 1800 metrů nad mořem. Současně však s polohou na 41. rovnoběžce, tedy na úrovni evropského Říma. Sníh tu tak mívají zhruba tak často, jako ho máme my v Česku, proto je pro ně 78 cm za jeden víkend opravdu extrémním údajem.

Hlavní město Colorada, Denver, naměřil také úcthodných 69 cm sněhu a v kombinaci se silným větrem zde musel být přerušen provoz letiště. Rychlost větru v nárazech překračovala 100 km/hod., což prakticky zcela znemožnilo odklízet sníh. 

V těchto dnech se tak zima ozvala současně v USA i v Evropě. Na našem kontinentu vpád studeného vzduchu přinesl sníh do hor v celé střední Evropě, vydatně sněží na našich horách, v Tatrách i Alpách. V dalších dnech to zde navíc bude pokračovat. 



Skandinávie i nadále prožívá neobvykle chladné počasí

Skandinávie i nadále prožívá neobvykle chladné počasí

Po začátku dubna, kdy na řadě míst Skandinávie naměřili meteorologové rekordně nízká minima, i druhá půlka měsíce má být podprůměrné studená.

19. 4. 2024
O víkendu vpád studeného vzduchu vyvrcholí

O víkendu vpád studeného vzduchu vyvrcholí

Na horách hrozí především v sobotu přívaly sněhu, v nižších polohách pak hlavně v neděli a v pondělí aspoň ranní mrazy. Denní teploty budou podobné nebo i nižší, než panovaly v únoru.

18. 4. 2024