Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Povodně zasáhly Španělsko, Alžírsko, ale i na Havaji...

11. 3. 2021 | Poslední aktualizace: 00:00 11. 3. 2021 | ms, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Rozmary počasí si vynutili vyhlášení nouzového stavu Povodně zasáhly Španělsko, Alžírsko, ale i na Havaji... Zdroj fotografie: 123rf

Zatímco u nás máme nouzový stav už několik měsíců kvůli epidemii, tak na amerických ostrovech Havaj ho museli v úterý vyhlásit pro změnu kvůli přírodní katastrofě. Ostrovy byly zasaženy mimořádně silnými dešti, v důsledku čehož se místní potůčky a nebo i vyschlá koryta změnily na dravé bahenním veletoky. Na několika místech byly strženy silniční mosty. Podle místních obyvatel se takhle silné povodně na Havaji nevyskytly více než 25 let!

V minulých dnech se ovšem objevily velké povodně i jinde, například v severoafrickém Alžírsku. Tato země je sice převážně pokrytá pouští, ale v horách na severu je situace jiná, zde se objevují místy i vydatné deště. Srážkové úhrny na severu Alžírska jsou z dlouhodobého pohledu podobné těm našim, okolo 600 milimetrů za rok. Vrchol srážek je zde v zimním období, a proto se povodně vyskytly právě nyní. V předchozích dnech a týdnech zde pršelo vydatně. 

Do třetice povodně pak byly hlášeny ze Španělska. Zde však nešlo o deště trvalé, ale objevily se silné bouřky, v důsledku kterých vznikly bleskové povodně. Nejvíce bylo postiženi město Murcia na jihovýchodě země. Zde je trochu překvapivé, že už v březnu se objevily silné bouřky, obvykle vázané spíše na teplejší části roku. Maximální teploty se přitom pohybovaly kolem 15 až 20 °C. Sluneční svit je zde ale v březnu už dost silný, což pomohlo bouřky vyvolat. 

 



Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Po týdnu trvajících podprůměrných teplotách čekají Moravu a Slezsko před citelným oteplením ještě vydatné srážky a někde i přívaly sněhu.

23. 4. 2024
První polovina nového týdne bude ve znamení zimního počasí

První polovina nového týdne bude ve znamení zimního počasí

Po nejchladnějším víkendu od února i začátek nového týdne pokračuje v chladném rázu a ve znamení srážek, o víkendu by už ale mělo dorazit citelné oteplení.

22. 4. 2024