Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Evropou prochází bouře Klaus, zafouká i u nás

10. 3. 2021 | Poslední aktualizace: 00:00 10. 3. 2021 | ms, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Nejsilnější větry však postihnou Britské ostrovy Evropou prochází bouře Klaus, zafouká i u nás Zdroj fotografie: photos.com

V Atlantiku se nám v minulých dnech vytvořila velmi hluboká tlaková níže, které bylo dáno jméno "Klaus". Cyklona zesílila do podoby poměrně silné větrné bouře, která nyní začíná ovlivňovat Britské ostrovy. Zde by měl během středy vítr zesilovat a následně v noci na čtvrtek dosahovat rychlosti až 170 km/hod., což je velmi vysoká rychlost nebezpečná i na Britských ostrovech, které jsou jinak na větrné počasí zvyklé. Byla zde i vydána výstraha před klasickými problémy jako jsou vyvrácené stromy, padající větve a podobně.

Během čtvrtka se výraznějším způsobem rozfouká i v dalších zemích tentokrát už kontinentální Evropy. Státy Beneluxu a severní Německo čekají nárazy už jen kolem 100 km/hod., což je však stále velice silný vítr. Hodně se rozfouká i u nás ve střední Evropě, ačkoliv již půjde o přece jen trochu slabší vítr, takže u nás v Česku zřejmě nebude vydána výstraha. Relativně větrné počasí očekáváme následně i v dalších dnech až do konce týdne. Což podpoří proměnlivost počasí a sníží pocitovou teplotu. V důsledku větru se budou srážky v těchto dnech více koncentrovat do hor.

S tím jak končí zima, tak bude končit i sezona hlubokých tlakový výší a tedy klasických vichřic. Letos jsme se příliš nebezpečných větrných situací naštěstí na našem území nedočkali. Během jara se atmosféra postupně spíše uklidňuje a větrů ubývá. Výjimkou pak budou zase letní bouřky.



O víkendu vpád studeného vzduchu vyvrcholí

O víkendu vpád studeného vzduchu vyvrcholí

Na horách hrozí především v sobotu přívaly sněhu, v nižších polohách pak hlavně v neděli a v pondělí aspoň ranní mrazy. Denní teploty budou podobné nebo i nižší, než panovaly v únoru.

18. 4. 2024
Tip na víkend? Na hory za sněhem, třeba i na běžky!

Tip na víkend? Na hory za sněhem, třeba i na běžky!

Ochlazení přináší do hor po čase opět sníh. Někde ho už je víc než v únoru a v dalších dnech navíc ještě připadne - nejspíš především v noci na sobotu. O víkendu bude navíc velice chladno...

18. 4. 2024