Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Mrazy vrcholí, oteplovat se bude velmi pomalu

10. 2. 2021 | Poslední aktualizace: 00:00 10. 2. 2021 | ms, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Ve středu ráno bylo až -27 °C Mrazy vrcholí, oteplovat se bude velmi pomalu Zdroj fotografie: 123rf Noc na středu přinesla na stanici Jelení u Rolavy extrémní mráz v hodnotě -27,2 °C. I denní teploty zůstávají v severozápadní polovině Česka hodně nízké, na některých místech ve středu vůbec nepřekračují -10 °C a tedy jde o arktický den. Je tomu tak v horách, ale třeba také i v Liberci. Nízké teploty dosahují až třeba i do Prahy, kde bylo ve 14. hodin jen -9 °C. Na poměry hlavního města opravdu hodně velká zima. 

Mrazivé počasí bude v nejbližších dnech pokračovat v podobné síle - čtvrtek i pátek nabídnou denní teploty -8/-4 °C a noční teploty budou také extrémně nízké. V nižších polohách pohou klesat pod -15 °C a v podohorských oblastech i pod -20 °C. O víkendu přijde určitě zmínění mrazů, nicméně teploty -6/-2 °C, které by v sobotu i neděli měly panovat, jsou stále hodně hluboko pod normálem. Noci zůstanou stále stejně mrazivé. Sněžit už od čtvrtka do konce týdne nebude a naopak se občas objeví na obloze i slunce.

Příští týden sice přinese oteplováníl, ale bude to v duchu hesla, že ze dna propasti vede cesta jen vzhůru. Zvyšování teploty bude pomalé a to i přesto, že se pod vlivlem tlakové výše dočkáme slunečnějších dnů. Do středy by měly zůstat celodenní mrazy, většinou někde mezi -5 a -1 °C. Velmi mrazivá nadále budou rána. Nad nulu se aspoň v odpoledních hodinách teploty nejspíš začnou dostávat od čtvrtka 18. února. Ale jen mírně. Nepředpokládáme, že by se do konce příštího týdne oteplilo na více než +5 °C. Už teď je jisté, že únor skončí jako měsíc teplotně podprůměrný.



Příští týden se navrátí letní teploty

Příští týden se navrátí letní teploty

Po poměrně dlouhé studené verzi dubna se situace od víkendu začne výrazně měnit. Zatímco ve čtvrtek očekáváme teplotní maxima kolem 9 °C s krupkovitými přeháňkami a sněžením zpočátku i v nižších polohách, v neděli bude už přes 20 °C. A příští týden se teploty budou dostávat i přes 25 °C.

24. 4. 2024
Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Po týdnu trvajících podprůměrných teplotách čekají Moravu a Slezsko před citelným oteplením ještě vydatné srážky a někde i přívaly sněhu.

23. 4. 2024