Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Mráz svírá celou severní polovinu Evropy, někde je extrémní

9. 2. 2021 | Poslední aktualizace: 00:00 9. 2. 2021 | ms, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
V příštích dnech se posune i jižněji Mráz svírá celou severní polovinu Evropy, někde je extrémní Zdroj fotografie: 123rf

Zhruba na 50. rovnoběžce leží nyní výrazné teplotní rozhraní, přetrvává tu už několik dní. Severně od něj panují tuhé mrazy, když se natéká velmi ledový vzduch od severovýchodu. Tato rozsáhlá oblast silných mraů zasahuje i do severní části Česka, když třeba v Liberci denní teploty v pondělí nepřekročily ani -8 °C! V celém Polsku se denní maxima drží také kolem .-8 °C a platí to i pro přilehlé německé země Sasko či Braninorsko. Na některých místech i v Německu jsou arktické dny, kdy teploty vůbec nepřekračují -10 °C.

Ne západě Německa na severu u moře jsou mrazy mírnější, celodenní mrazy se drží ještě v Beneluxu a zasahují až do severní Francie až k Paříži, současně také do Anglie až k Londýnu. Tam na celodenní mráz moc zvyklí nejsou. Nikoho asi nepřekvapí celodenní mrazy v celé Skandinávii a ani v Rusku. Moskva hlásí také denní teploty nepřekračující -10 °C, noční klesají k -20 °C.

Ve čtvrtek se ledový vzduch díky změně proudění vydá na cestu k jihu - velmi rychle obsadí celou Českou republiku a Slovensko, poté během chvíle ovládne i Rakousko a Maďasko. V pátek se dostane i na Balkán, tedy do Srbska, Bulharska a Rumunska. I v těchto zemích by měly být celodenní mrazy, i když už o něco slabší, než jaké nyní panují severně od nás. V neděli studený vzduch dorazí i do Řecka, kde ale už v přímořských oblastech mrznout nebude. Dále také do Turecka, kde se dá v horách čekat silné sněžené a také i silné mrazy. 

Když bude na začátku příštíího týdne ochlazení vrcholit na jihovýchodě Evropy, tak v tu chvíli už k nám do střední Evropy začne mířit vzduch teplejší... nejsilnější úder zimy tím bude za námi.



Teploty zůstanou pod normálem až do konce dubna

Teploty zůstanou pod normálem až do konce dubna

Chladné počasí vyvrcholí o nadcházejícím víkendu, ale oteplování v průběhu příštího týdne bude jen velmi pozvolné. Na konci měsíce se snad dostaneme k denním teplotám poblíž 20 °C

18. 4. 2024
Tak horkou první půlku dubna Evropa nikdy nezažila

Tak horkou první půlku dubna Evropa nikdy nezažila

Příliv teplého vzduchu v minulých týdnech překonával rekordy opravdu výrazně. Počasí ve velké části Evropy - tedy nejen u nás - připomínalo místy spíše červenec.

16. 4. 2024