Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Pravá zima? Kanadská města mají celý víkend pod -20 °C

5. 2. 2021 | Poslední aktualizace: 00:00 5. 2. 2021 | ms, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Zima zda dosahuje svého letošního vrcholu. Pravá zima? Kanadská města mají celý víkend pod -20 °C Zdroj fotografie: 123rf.com Winnipeg je hlavní město kanadské provincie Manitoba, má asi 750 tisíc obyvatel a svou polohou jakoby připomínal třeba naše hlavní město Prahu. Leží v hlubokém vnitrozemí daleko od moře, ve výšce 245 metrů nad mořem, a stejně jako přes Prahu přes něj prochází 50. rovnoběžka. Díky tomu zde mají stejně dlouhé dny a noci a stejně silné sluníčko. Dalo by se čekat, že i klima bude podobné. Jenže to bychom se šeredně pletli. 

Na tento víkend jsou zde předpovídány maximální denní teploty v sobotu -22 °C a v neděli dokonce pouze -26 °C. Noční minima poklesnou v neděli ráno na -32 °C a v pondělí nejspíš až k -35 °C. Dokážete si představit, že by takové počasí zasáhlo naší republiku? To bychom nejspíš na chvíli zapoměli i na Covid... Kanaďané jsou oproti nám na mrazy zvyklí mnohem víc, a tak to nejspíš zvládnou. Nicméně půjde o nejsilnější úder této zimy a i na místní poměry o tak studené počasí, že byla nad velkou částí Kanady vyhlášena výstraha na nebezpečně nízké teploty. 

Nadcházející víkend bude extrémně mrazivý na větší části Kanady, ale i rozsáhlým územím v USA. V celém příštím týdnu se zde bude studený vzduch udržovat a hrozí, že se sníh a mráz dostanou až do Texasu, který pro srovnání leží na úrovni severní Afriky, třeba Tuniska! Takové vpády studeného vzduchu jsou sice v Severní Americe časté, ale tento bude ještě extrémnější než obvykle. Zima zkrátka vrcholí nejen u nás.

Jak je možné, že Evropu takové extrémy nepotkávají? Evropu mnohem více obklopuje moře, které vzduch kolem nás v zimě příjemně zahřívá. I pokud máme celodenní mrazy, je to vlastně stále příjemně teplé počasí oproti tomu, co třeba nyní zažívají v Kanadě. V Praze se prakticky nikdy nestává, že byly denní teploty nižší než -10 °C...



O víkendu vpád studeného vzduchu vyvrcholí

O víkendu vpád studeného vzduchu vyvrcholí

Na horách hrozí především v sobotu přívaly sněhu, v nižších polohách pak hlavně v neděli a v pondělí aspoň ranní mrazy. Denní teploty budou podobné nebo i nižší, než panovaly v únoru.

18. 4. 2024
Tip na víkend? Na hory za sněhem, třeba i na běžky!

Tip na víkend? Na hory za sněhem, třeba i na běžky!

Ochlazení přináší do hor po čase opět sníh. Někde ho už je víc než v únoru a v dalších dnech navíc ještě připadne - nejspíš především v noci na sobotu. O víkendu bude navíc velice chladno...

18. 4. 2024