Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Zima překvapila i Řecko, zasypal ho sníh!

19. 1. 2021 | Poslední aktualizace: 00:00 19. 1. 2021 | ms, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Pod sněhem se ocitlo druhé největší město Soluň Zima překvapila i Řecko, zasypal ho sníh! Zdroj fotografie: 123rf Před něco více než týdnem zasáhlo mimořádně vydatné sněžení Španělsko, v Madridu spadlo až 30 cm sněhu, jak jsme informovali i na našem webu. Šlo o největší sněhovou událost za posledních padesát let. O minulém víkendu zase zima se sněžením dorazila do jihovýchodní Evropy. Přívaly sněhu zažil Balkán, zejména Bosna a Hercegovina, Makedonie či Kosovo. Zde spadly také desítky centimetrů pokrývky. A sníh následně dorazil i do sousedního Řecka. 

Až úplně k moři se sníh většinou nedostal, pokrývka se tvořila přibližně ve výškách nad 200 metrů nad mořem, tedy vlastně na úrovni třeba naší Prahy. Pod sněhem se tak ocitly třeba okrajové části druhého největšího města Soluně. Nejvíce sněhu bylo v sobotu hned po ránu. Už v neděli sníh při vyšších teplotách opět odtával. Je však třeba konstatovat, že sníh není v řeckém vnitrozemí až takovým zázrakem, vyskytuje se tu běžně. V horách v Řecku jsou dokonce vybudována i lyžařská střediska. Tam nyní mají desítky centimetrů prašanu.

Letošní zima je v Evropě vcelku obstojná, místy dokonce až překvapivě silná. Což ostatně jsme v minulém týdnu zažili i u nás. Na druhou stranu, třeba v severském Norsku nesněžilo od listopadu vůbec, což je na místní poměry dost výjimečné pro změnu z druhé strany. I v éře oteplování klimatu stále panují epizody, kdy se nezvykle sníh dostane až do teplých regionů. Dá se očekávat, že podobné výkyvy počasí a údery zimy nás čekají i v dalších letech.



Příští týden se navrátí letní teploty

Příští týden se navrátí letní teploty

Po poměrně dlouhé studené verzi dubna se situace od víkendu začne výrazně měnit. Zatímco ve čtvrtek očekáváme teplotní maxima kolem 9 °C s krupkovitými přeháňkami a sněžením zpočátku i v nižších polohách, v neděli bude už přes 20 °C. A příští týden se teploty budou dostávat i přes 25 °C.

24. 4. 2024
Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Po týdnu trvajících podprůměrných teplotách čekají Moravu a Slezsko před citelným oteplením ještě vydatné srážky a někde i přívaly sněhu.

23. 4. 2024