Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Na Šumavě ráno naměřili -26°C!

11. 1. 2021 | Poslední aktualizace: 00:00 11. 1. 2021 | ms, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Bude v závěru týdne tento mráz ještě překonán? Na Šumavě ráno naměřili -26°C! Zdroj fotografie: 123rf.com Nový týden začal pěkně zostra, ranní minimální teploty se v pondělí propadly pořádně hluboko. I když ne všude. Nejníže se tradičně dostaly na Šumavě, kde bylo na stanici Kvilda-Perla naměřeno -25,9 °C a to až nad ránem. Na dalších šumavských místech měli jen o malinko "tepleji" (pod -20 °C hlásí též také Rokytská slať, Horská Kvilda apod.), dalšími studenými místy byly třeba části Jizerských a Orlických hor, kde se teploty dostávaly mezi -15 °C a -20 °C. Pokud pomineme horské oblasti, tak nízko klesaly teploty hlavně na západě Čech, kde i v nižších polohách naměřili méně než -10 °C.

Naopak nejmírnější noc zažila východní část Polabí, když například v Poděbradech klesla teplota za celou noc jen na -1 °C. Mohla za to velká oblačnost, která tu po celou noc panovala. Právě oblačnost je největším stabilizátorem teploty a brání výraznějšímu ochlazení během noci. Jako obvykle se také nižších teplot dočkala místa se sněhovou pokrývkou. Pod sněhem je nyní zhruba polovina území Česka.

Pondělní ranní minima jsou jen přípravou na to, co nás čeká v závěru týdne. Zejména o víkendu by se pod -10 °C měly teploty dostávat na většině území a na horách budou častěji klesat i pod -20 °C. Pondělní minimum by tak mohlo být ještě i překonáno. Ostatně, do té doby přibude i sněhové pokrývky, která by postupně měla přijít nad celé Česko. Pravděpodobně stojí na prahu nejstudenějšího týdne této zimy.




O víkendu vpád studeného vzduchu vyvrcholí

O víkendu vpád studeného vzduchu vyvrcholí

Na horách hrozí především v sobotu přívaly sněhu, v nižších polohách pak hlavně v neděli a v pondělí aspoň ranní mrazy. Denní teploty budou podobné nebo i nižší, než panovaly v únoru.

18. 4. 2024
Tip na víkend? Na hory za sněhem, třeba i na běžky!

Tip na víkend? Na hory za sněhem, třeba i na běžky!

Ochlazení přináší do hor po čase opět sníh. Někde ho už je víc než v únoru a v dalších dnech navíc ještě připadne - nejspíš především v noci na sobotu. O víkendu bude navíc velice chladno...

18. 4. 2024