Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Španělsko zaskočil sníh - v Madridu kalamita, kterou zde nepamatují!

9. 1. 2021 | Poslední aktualizace: 00:00 9. 1. 2021 | ms, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Za pár hodin spadlo v hlavním městě kolem 20 cm sněhu Španělsko zaskočil sníh - v Madridu kalamita, kterou zde nepamatují! Zdroj fotografie: Depositphotos Španělé zaplavili sociální sítě obrázky s čerstvě napadaným sněhem. V hlavním městě Madridu se v sobotu ráno probudili do krajiny, kterou zde nikdo nepamatuje. Více než 20 cm nového sněhu i v centrální části města způsobilo kolaps dopravy. Řidiči neznají zimní pneumatiky, nemají ani zkušenosti s řízením na sněhu a tak se po silnících míst aut začali projíždět lyžaři. Jediným fungujícím dopravním prostředkem zůstalo metro.

Není divu, protože tolik sněhu zde nenapadlo minimálně 50 let. Madrid se většinou v zimě nedočká vůbec žádného sněhu, je tam totiž klima podstatně teplejší než u nás. Nyní na okrajích města leží až 40 cm sněhu, část spadla už v minulých dnech. Denní teploty se v Madridu nyní pohybují okolo nuly.

Španělsko čelí od začátku roku velmi studenému počasí, v minulých dnech v horách klesly teploty pod -30 °C a byla naměřena nejnižší teplota v dějinách Španělska. Nyní tedy přešla přes celou zemi obrovská sněhová bouře nazvaná Filomona, při které sníh napadl většinou ve výškách nad cca 400 až 500 metrů nad mořem, což je zhruba polovina španělského území. V horách napadlo během dvou dnů i půl metru. V nižších polohách a u moře šlo o vydatný déšť, který způsobil i lokální záplavy. Ty sužují také Portugalsko. 

Pro subtropické Španělsko je výše popsaná sněhová kalamita skutečně životním zážitkem, což je vidět na aktuálních fotografiích od obyvatel. O v éře oteplování klimatu tak může počasí překvapit neobvyklou zimou. Do budoucna se dá čekat, že i Česko se ještě někdy dočká pořádné sněhové kalamity a desítek centimetrů sněhu i v nižších polohách, včetně třeba Prahy. 




O víkendu vpád studeného vzduchu vyvrcholí

O víkendu vpád studeného vzduchu vyvrcholí

Na horách hrozí především v sobotu přívaly sněhu, v nižších polohách pak hlavně v neděli a v pondělí aspoň ranní mrazy. Denní teploty budou podobné nebo i nižší, než panovaly v únoru.

18. 4. 2024
Tip na víkend? Na hory za sněhem, třeba i na běžky!

Tip na víkend? Na hory za sněhem, třeba i na běžky!

Ochlazení přináší do hor po čase opět sníh. Někde ho už je víc než v únoru a v dalších dnech navíc ještě připadne - nejspíš především v noci na sobotu. O víkendu bude navíc velice chladno...

18. 4. 2024